Budou auta v roce 2012 dražší, nebo levnější?

31. leden 2012

Uvažujete o tom, že si letos koupíte nové auto? Podle některých byste měli nákup odložit, protože ceny budou dramaticky klesat, podle jiných naopak koupit hned, protože budou prý dramaticky stoupat. Finální rozhodnutí bude pochopitelně na vás, ale vybrat z protichůdných argumentů ty, na které dáte a podle kterých se zařídíte, není snadné.

Schválně, vzpomenete si, jak dlouho prodejci aut opakují, že ceny jsou tak nízké, že už nižší být nemůžou? Podle nás je to minimálně rok. A co na to ceny? Vlastně skoro pořád klesají, nebo se přinejhorším drží na stejné úrovni. Jaké to bude letos?

„Předpokládal jsem, že nová auta na přelomu zdraží, ale nestalo se tak. Podle mě se koncem roku vytvořily podmínky pro zdražování hlavně kvůli tomu, že česká koruna poměrně výrazně oslabila vůči měnám států, ze kterých jsou k nám nová auta dovážena – tedy vůči jenu, euru a dolaru. Navíc český trh je v současné době jedním z nejlevnějších v Evropě, takže je tu spíš tendence ke zdražování než ke zlevňování,“ říká Ondřej Běhal, který se analýzami cen nových aut zabývá na portálu Vybermiauto.cz.

Pokud by se totiž nůžky s cenami aut začaly výrazně rozevírat, lidé by auta vozili přes hranice a dealerská síť v drahé zemi by trpěla. To automobilky rozhodně nepotřebují.

Jenže ono žádné zdražení nepřišlo

To byly argumenty podporující letošní zdražení. Jenže ono se žádné nekonalo, a to přesto, že například tuzemská Škodovka, která má třetinu trhu, na konci listopadu zvýšení cen oznámila. „Ovšem těsně před koncem roku přišla Škodovka s akční nabídkou, která ještě překonala tehdejší akční nabídku, která platila do té doby, a bylo po zdražování. Škodovka je stále hlavním hráčem na trhu, proto se ostatní musejí přizpůsobit,“ vysvětluje Běhal.

Automobilka Hyundai se však nechce přizpůsobit, ta chce porazit. Ústy svého ředitele vyhlásila Škodě válku. Nová i30 má být prodávanější než octavia. Pokud se jí to má podařit, bude na to muset jít především přes cenu. Do tohoto boje bude chtít zasáhnout také nová Kia Cee‘d – a tato auta dokážou ovlivnit nejen svůj segment, ale stlačí i auta pod sebou.

Matouš Jelínek, který se cenám nových vozů věnuje v magazínu Svět Motorů, by nákup auta nijak neodkládal. Žádné dramatické zlevnění se podle něj zřejmě konat nebude. „S ohledem na nejistý vývoj kurzu eura ke koruně bych na to nespoléhal, protože ten cenu nového vozu do značné míry ovlivňuje.“

Nadále pochopitelně platí, že když oslovíte více prodejců, můžete získat buď lepší cenu, nebo lepší výbavu, slevy jsou stále běžné. Levnější jsou skladové zásoby. Na přelomu roku bývá těchto nabídek nejvíc. Zajímavé ceny nabízejí prodejci zvlášť v případě, kdy se ví, že co nevidět přijde na trh nová generace daného vozu.

autor: pek
Spustit audio