Už nebudeme platit za škody způsobené nepojištěným autem

27. březen 2012

Neplatiči povinného ručení konečně sami platí škody způsobené nepojištěným autem. Vyplynulo to z aktuálních čísel České kanceláře pojistitelů, podle kterých neplatiči na pokutách loni zaplatili o 150 miliónů korun více, než kolik bylo vyplaceno na nepojištěných škodách. Ostatním motoristům by tak mohlo zlevnit povinné ručení.

Do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů, ze kterého se vyplácejí nepojištěné škody, léta přispívaly pojišťovny, respektive poctivě platící řidiči, z jejichž povinného ručení šlo padesát až 300 korun ročně právě do zmiňovaného fondu. I proto před třemi lety zákon umožnil vybírat pokuty od každého, kdo nezaplatí za své auto povinné ručení.

Denní sankce se pohybuje od 20 po 300 korun podle typu auta a podle aktuálních čísel je zřejmé, že toto vymáhání nese své ovoce. Loni se poprvé garanční fond dostal do plusu. Na pokutách bylo vybráno 454 miliónů korun, zatímco na nepojištěných škodách se vyplatilo „jen“ 298 miliónů, takže poctivě platící řidiči už do fondu přispívat nemusejí.

„Oproti dřívějším rokům pojišťovny od roku 2011 už nemusejí platit členské příspěvky do garančního fondu na financování nepojištěných škod, protože se nám daří cestou příspěvku nepojištěných dostat do fondu dostatek peněz k zabezpečení průběžných výplat vůči poškozeným,“ vysvětluje výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec.

Jednou za čas smlouvu povinného ručení aktualizujte

Neznamená to však automatické snížení povinného ručení. „Je zapotřebí o takové situaci komunikovat s pojišťovnou, protože je třeba si uvědomit, že smlouva byla uzavírána za určitých podmínek a ty se od té doby mohly změnit,“ dodává Hradec. Vzhledem k tomu, že hodnota auta se častokrát snižuje rychleji než splátky povinného ručení, je určitě výhodné jednou za čas nechat smlouvu aktualizovat. Určitě budete platit méně.

Zpět k neplatičům. Za tři roky jejich pokutování se o téměř třicet procent snížil počet nepojištěných aut i nepojištěných škod. Přesto se podle odhadů na silnicích stále pohybuje zhruba sto tisíc vozidel bez povinného ručení.

Česká kancelář pojistitelů odeslala jen loni přes 415 tisíc výzev, ale ne všechny byly oprávněné. „Pokud dostáváme informace nebo námitky týkající se existence pojištění, pochopitelně to prověřujeme. Potvrdí-li pojišťovna, že pojištění ve skutečnosti existuje, případ ukončíme a pošleme omluvný dopis,“ uzavírá Hradec.

Nesrovnalosti mohou vzniknout i vinou Centrálního registru vozidel – celkem 11,5 procenta všech výzev bylo loni zbytečných. Na druhou stranu jsou řidiči, kteří opakovaně platí pokutu za neplacení povinného ručení, možná proto, že si neuvědomují, že zaplacením sankce nedochází ke vzniku povinného pojištění. To je záležitost pouze pojišťoven.

autor: evk
Spustit audio