Antiradar do každé rodiny?

3. květen 2012

Chcete vědět, kdy policie měří rychlost vašeho vozu? Pořiďte si antiradar, respektive pasivní detektor. V zahraničí je sice často trestána už pouhá přítomnost takové věci v autě, v Česku ho můžete mít legálně zapnutý přímo na čelním skle. Pokud nebude rušit policejní radary, žádný postih vám za radarový detektor policejních měřičů nehrozí.

Policejní radary ruší jen aktivní detektory, které jsou mnohem dražší než detektory pasivní. Ty spolehlivé vyjdou na 30 tisíc korun a víc. Pokud je policie odhalí, což je pro muže zákona dost obtížné, musí být navíc u následného zastavení vozu rovnou i správní úředník, aby vozidlo mohl nechat zabavit a prohlédnout znalcem.

„Pokud někdo používá neschválený antiradar, hrozí mu ve správním řízení pokuta až sto tisíc korun. Raději doporučuji řídit se pravidly silničního provozu na základě svobodného rozhodnutí a nespoléhat se na nějaké zařízení,“ vysvětluje specialista na dopravní právo Jan Kněžínek.

Antiradar používám jako prevenci

Majitelé antiradarů však často používají do značné míry utilitaristický argument, že antiradary jsou pro ně jen jakýmsi „připomínačem“, že je třeba zvolnit rychlost. „Pravdou je, že v některých mimoevropských státech jsou antiradary využívány třeba i v rámci prevence, ale na druhou stranu je potřeba říct, že se pohybujeme v evropském prostoru, kde jsou trochu odlišné poměry a podmínky. Například v Německu platí dlouholetý zákaz těchto zařízení,“ říká Kněžínek.

Problémy budete mít s antiradarem jak aktivním, tak pasivním i v Rakousku a Švýcarsku. Policisté ve zmiňovaných státech neřeší to, jestli je zapnutý, nebo vypnutý, ani to, kde je v autě umístěn. Tamní zákonodárci si myslí, že není správné, když majitel antiradaru ví o policejním měření (asi tři sta metrů v předstihu), a může tak svou rychlost pohodlně snížit na tu povolenou.

Téměř polovina účastníků naší ankety by si antiradar do auta dala, aby je dopředu informoval o policejním měření rychlosti. Skoro 40 procent dotázaných si naopak myslí, že antiradary nejsou morální a necelá pětina hlasujících je přesvědčená, že nejsou legální.

autor: pek
Spustit audio