Výbava kola: světla a brzdy jsou základ

1. červen 2012

Pro jízdní kola existuje povinná výbava podobně jako pro auta. I tady platí, že je to minimum, které byste na kole měli mít. Pro bezpečnou jízdu byste však měli některé doplňky ještě přidat. Stejně tak při používání cyklistické přilby se nemusíte striktně řídit jen zákonnou povinností.

Cyklistická přilba je povinná pro děti do 18 let, ale mnozí dospělí by určitě mohli vyprávět, jak jim zachránila život při nečekaném karambolu. Navíc příklady táhnou, takže pokud rodičové budou používat přilbu, pak to dítě bude automaticky dělat také.

Přilba by dle litery zákona měla být na hlavě dítěte vždy, pokud jede na kole či koloběžce, která má konstrukci kolu podobnou. V praxi by ji však mělo mít na hlavě častěji.

„Kdykoli se dítě pohybuje na čemkoliv, co ho uvádí do vyšší rychlosti než chůze, doporučoval bych ochranné pomůcky používat. Při pádu ze skateboardu, kolečkových bruslí nebo koloběžky totiž může dojít k mnoha těžkým poraněním, zlomeninám a tak dále,“ varuje Jan Holub z pražské policie.

Důležité je přilbu správně nasadit, rozhodně ne na čepici, ale přímo na hlavu, aby nemohla při pádu sklouznout. Jen tak může dítě ochránit.

Na dětském kole by neměl chybět zvonek

Každé kolo by mělo mít povinnou výbavu, tedy především funkční brzdy a za ztížených světelných podmínek i světla. „Základem jsou přední a zadní světla, kolo by mělo mít na drátech odrazky a také dva na sobě nezávislé brzdné systémy,“ nahlíží do pravidel národní cyklistický koordinátor Jaroslav Martínek.

Odborníci doporučují pořídit si ještě zvonek. Ten by neměl chybět především na dětských kolech. „Moje nejmladší dítě ho používá a najednou zjišťuji, že to funguje. Ve chvíli, kdy se k lidem blíží, na ně zazvoní a oni hned uhýbají na stranu. Zvonek opravdu pomáhá bezpečnosti i vzájemné ohleduplnosti,“ říká Martínek.

Cyklistické zvonky se vyrábějí například ve tvaru berušky nebo sluníčka, což je pro dítě jistě příjemnější. Pokud jezdíte na kole i na delší výlety nebo se často pohybujete v lese, vyplatí se dokoupit i blatníky.

„Jestli jste viděli film Obecná škola, asi víte, jak to dopadá, když jedete za deště na kole bez blatníků. Díky nim je možné používat kolo za každého počasí,“ dodává Martínek.

Samozřejmou výbavou každého cyklisty by především na cyklostezkách měla být ohleduplnost k ostatním ať už chodcům, maminkám s kočárky nebo dalším cyklistům.

autor: evk
Spustit audio