Na sněhu bouráme mnohem víc

10. prosinec 2012

Každý den se u nás stanou stovky nehod. Policie jich v průměru denně vyšetřuje kolem dvou set. Ovšem to platí, panuje-li dobré počasí. Jakmile napadne sníh, řidiči si s jízdou na něm nevědí rady a bourají. Potvrzují to i policejní statistiky.

„Vezmeme-li si na pomoc počátek září, které také začínalo v sobotu stejně jako prosinec, a porovnáme první zářijový a prosincový víkend, kdy ještě panovalo suché počasí, byl počet nehod prakticky stejný – zhruba tři sta za sobotu a neděli.

Ovšem když porovnáme uplynulý týden, v jehož závěru zasypal sníh celou republiku, tak oproti září vzrostl počet nehod za sedm dní o víc než čtvrtinu, tedy z 1508 na 2228. O tomto víkendu policie vyšetřovala každý den prakticky tolik nehod jako normálně ve všední den,“ říká Petr Jansa.

Přestože na sněhu každý řidič podvědomě ubere a jezdí pomalu, mohlo by se zdát, že se to projeví na počtech zraněných a následcích dopravních nehod. Pokud jde o zraněné, tak bohužel ne. Těžce zraněných bylo 44 a lehce 462, přičemž jen v úterý to bylo 97 zraněných. Řidiči však na sněhu zvolnili, protože zatímco ve středu zahynulo na našich silnicích šest lidí, v pátek to byl jeden člověk a o víkendu nikdo.

„Za zvýšený počet nehod samozřejmě může počasí a také rychlost, ale svádět všechno na počasí nelze. Vždycky totiž za nehodu může řidič – jede prostě příliš rychle neboli, jak se říká v policejní hantýrce, nepřizpůsobí rychlost jízdy stavu a povaze vozovky,“ uzavírá Jansa.

autor: pgj
Spustit audio