Počet krádeží pohonných hmot na Českolipsku roste. Větší újmu někdy zloději způsobí na autě

19. červenec 2013

Na Českolipsku přibývá krádeží pohonných hmot. Nejčastěji se krade nafta z kamionů nebo stavebních strojů, ale zloději nepohrdnou ani benzinem z osobního auta, kde prorazí nádrž. Hodnota ukradeného benzinu je pak často nižší než cena za opravu nádrže.

„Loni nám prorazili nádrž. Nebylo v ní sice moc benzinu, ale pak cena vystoupala opravou, protože jsme museli měnit celou nádrž a oprava nás stála něco přes pět tisíc,“ líčí nepříjemnou zkušenost řidička z České Lípy.

I když se počet krádeží pohonných hmot zvyšuje, těch, u kterých zloději prorazí nádrž, ubývá. Povrzuje to automechanik Bohumil Hofrichtr, který v uplynulých letech opravil nebo vyměnil desítky nádrží poškozených krádeží pohoných hmot.

„Vlezli pod auto, měli aku vrtačku, tou navrtali, měli speciální asi plastové nádrže, to tam hodili a za hodinu si pro to přišli,“ popisuje Hofrichtr jeden ze způsobů krádeže, s nímž se setkal.

Oprava nádrže podle něj může trvat několik hodin, ale třeba i dva dny – podle značky auta. Cena se obvykle pohybuje v tisících, ale i v desetitisících.

Podle jeho zkušenosti už teď tolik krádeží není, policejní statistika tomu však nenasvědčuje.

„Zatímco za celý rok 2012 jsme těchto případů evidovali 38, za první pololetí roku 2013 jich statistika vykazuje už 26,“ vypočítává počet krádeží pohonných hmot na Českolipsku policejní mluvčí Ivana Baláková. Největší počet krádeží pohonných hmot se týká nafty a nákladních vozů.

Kriminalisté před nedávnem dopadli muže z Českolipska, který má na svědomí krádeže nejen v České Lípě, ale i Liberci, Ústí nad Labem nebo Praze. Muž se vloupal do skoro 70 nádrží. Škoda na pohonných hmotách byla vyšší než tři čtvrtě milionu.

„Za dalších 90 tisíc korun při tom způsobil škodu na samotných vozidlech. Odcizené pohonné hmoty dodával několika stálým odběratelům,“ dodává Baláková.

Spustit audio