Nový gepardí samec vzal námluvy hopem

7. srpen 2013

Až z dalekého Dánska, ze zoo Reepark-Ebeltoft Safari, se vydal na cestu samec geparda štíhlého Duma (*11. 1. 2007). Již po pár dnech strávených v olomoucké zoo si našel svou milou. Tou se stala samice Abiba (*8. 6. 2004).

„Spojování gepardů není nikterak snadná záležitost. Abiba a Duma nás mile překvapili. Na svatbu rozhodně s jistými věcmi nečekali a v podstatě se jednalo patrně o lásku na první pohled. Po pár společných chvílích ve výběhu se tato samotářsky žijící zvířata hned pářila. Zda z jejich vzájemného okouzlení vzejdou mláďata, však v tuto chvíli ještě vůbec není jisté. Už skutečnost, že se k sobě chovají moc hezky, nám ale dělá radost,“ popisuje hlavní zoolog Libuše Veselá.

Chov v Zoo Olomouc

Olomoucká zoo chová gepardy od roku 1999. Rok 2004 se nesl ve znamení pětek. Zoo ve Dvoře Králové nám zapůjčila pětiletou samici Massaru, která ve spojení s naším pětiletým samcem přivedla na svět paterčata (2,3). Jednou z mláďat je i dnešní Abiba. Abiba se stala v roce 2007 matkou. Na připuštění jela do Salzburgu. Porodila 4 koťata (1,3), z nichž nám zůstala samice Binty. V roce 2009 se z jejího vrhu podařilo uměle odchovat samici Caramellu. Olomoucká zahrada tedy úspěšně odchovala celkem 10 mláďat. Současnou skupinu gepardů tvoří Abiba, Binty, Caramella a samec Duma.

Život ve volné přírodě

Samec geparda štíhlého Duma přicestoval z Dánska

Gepard štíhlý obývá africké prérie, řídké lesy a lesnaté savany, kde žije samotářským způsobem života, pokud samci netvoří tzv. bratrské smečky, nebo se nespojuje pouze v období páření samec se samicí. Jeho populace se pohybuje okolo 25 000 jedinců, nevyšší počet gepardů nalezneme v Namibii. Jedná se o nejrychlejší šelmu planety, která dokáže vyvinout rychlost až 110 km/h. Gepard se při běhu prakticky nedotýká země, pohybuje se až 7 m dlouhými skoky. Touto rychlostí dokáže běže pár set metrů při lovu kořisti cca 2 minuty, poté musí odpočívat. Je nejúspěšnější samotářský lovec, až 70% jeho loveckých pokusů končí úspěchem. Loví gazely, antilopy, zajíce. Svou kořist si zatahuje do křoví. Typickým gepardím znakem jsou černé pruhy táhnoucí se z koutku oka až k tlamě - proto je někdy zoology nazýván coby „kočka, která pláče“.

Zajímavosti

Gepard je jedním z nejnáročnějších strávníků. Mnohdy se návštěvníci pozastavují nad jídelníčkem zvířecích svěřenců a doslova jim závidí jejich oběd. Kuřecí steaky, jehněčí, či králičí nesmí chybět. Pokud si přejeme gepardy v zajetí rozmnožovat, je potřeba, aby do doby, než k tomuto záměru dojde, měli oddělené ložnice, a to do té míry, že by se případný pár neměl vnímat ani akusticky, ani teritoriálně. Nesmí se slyšet, vidět, cítit. Jinak se mohou považovat za sourozence a nepáří se.

autor: Zoo Olomouc
Spustit audio