Díky modernizaci D1 vlastně víme, kolik je nad našimi dálnicemi mostů

27. září 2013

Už devět mostních nadjezdů letos muselo ustoupit modernizaci dálnice D1. Naštěstí většinou jen dočasně, protože po rozšíření dálnice o metr a půl vyroste na stejném místě nadjezd nový. Už o tomto víkendu se budou pokládat nosníky mostu na 71. kilometru a D1 tak bude v noci ze soboty na neděli celkem čtyřikrát zavřená. Bourání a následné stavění mostů je totiž věc docela zajímavá.

Je možná škoda, že o prvním červencovém víkendu nebyli na D1 zástupce české Knihy rekordů, protože zbourat během jediné noci na stejné dálnici hned šest mostních nadjezdů je věc vskutku nevídaná. „Byla to bezesporu gigantická akce v rámci České republiky a neznám ani obdobný případ v okolních zemích,“ potvrzuje generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic David Čermák a je rád, že se nakonec rozhodli k tak radikálnímu kroku – tedy nebourat mosty postupně za provozu, ale na jednu noc úplně zavřít dálnici. Obnášelo to však velmi důkladnou přípravu, jak ví i Jaroslav Tůma z firmy Ptáček.

„Začali jsme dávat dohromady časy kdy, kde, kdo má být, protože to tak musí být naplánované. Jinak bychom nebyli schopní to zvládnout. Celá příprava trvala tři týdny poměrně usilovné práce každý den několik hodin,“ popisuje Jaroslav Tůma.

Čtěte také

Většina z devíti mostních nadjezdů šla dolů k zemi během tří, čtyř hodin, jako velmi tvrdý oříšek se ale ukázal most mezi obcemi Studený a Děkanovice na Benešovsku. Dělníkům odolával téměř osm hodin a důvody vysvětluje Ivan Čásenský z ŘSD. „Byl budovaný ve 43. roce. Beton byl tedy opravdu jako skála a nešel vůbec nějakým způsobem zdemolovat.“

Už o víkendu se však právě tady objeví most nový. Ale tentokrát nebude mít středovou podpěru. O to složitější bude jeho instalace. Jak přibližuje vedoucí stavby Borek Růžek, nový most se bude skládat ze čtyř zhruba osmdesátitunových nosníků. „Jeden nosník je dlouhý 34 metrů. Bude kompletně přes celou dálnici od jedné podpěry k druhé. Bude se to skládat ze čtyř nosníků, které budou postupně k sobě skládány,“ říká Borek Růžek.

Čtěte také

A právě během usazování jednotlivých nosníků bude dálnice mezi Loktem a Koberovice vždy zhruba na hodinu a půl uzavřena. Během noci ze soboty na neděli se tak stane čtyřikrát, mezitím bude vždy na 90 minut D1 průjezdná. Pro osobní auta jsou připraveny objízdné trasy, a jak přesně to bude zítra v noci na cestách vypadat, uslyšíte v aktuálních vstupech Zelené vlny. Potěšitelné je, že letos už se D1 plánovaně zavírat nebude. A co víc, jak potvrzuje Ján Skovajsa z ministerstva dopravy ani v příštím roce se kvůli stavění nových mostních nadjezdů nebude dálnice úplně zavírat.

„Provoz bude veden v jednou jízdním pásu, všechny ostatní mosty jsou budovány už se středovým pilířem, takže je možné je na dálnici skládat po polovinách,“ vysvětluje Ján Skovajsa. Dodejme, že z devíti zbouraných mostů se nad dálnici D1 vrátí zpět osm. Nadjezd na 162. kilometru vyhodnotili místní jako zbytečný.

autor: evk
Spustit audio