Florbalový klub FBC Liberec oslavil v neděli 20. výročí od svého založení

17. únor 2014

20 let od svého založení slaví florbalový klub FBC Liberec a významné výročí pojal ve velkém stylu. Ve sportovní hale Dukly Liberec přichystalo týmové vedení celodenní akci zakončenou duelem mužské AutoCont extraligy. K oslavám vydatně přispěla také výhra FBC, které přehrálo Ostravu 6:5 a alespoň trochu vylepšilo svou bilanci v ligové tabulce, přestože už je jisté, že základní část zakončí na předposlední příčce.

„Největší rozdíl byl v tom, že jsme nepřestali bojovat. Rychle jsme prohrávali 0:2, ale pomalu jsme začali zápas otáčet, až se to nakonec povedlo. Rozdíl byl také v bojovnosti a ve vůli,“ vysvětloval po utkání domácí útočník Radek Valeš.

Extraligový duel mezi Libercem a Ostravou byl vrcholem oslav 20 let, ještě předtím byl ale na programu turnaj mladších žáků nebo utkání legend, kterého se účastnili bývalí hráči i partneři týmu FBC. A na hřišti nechyběl ani Zdeněk Skružný, viceprezident klubu a především trenér mužské reprezentace.

„Bylo fajn se s těmi lidmi potkat. Já si pamatuji kluky, jako jsou Honza Havrda nebo Tomáš Erben, kteří tady hráli nejvyšší soutěž před deseti, patnácti lety. Tehdy byl florbal úplně někde jinde, než je dneska.“

FBC Liberec má zastoupení na nejvyšší úrovni v mužských i ženských soutěžích, především je ale florbalovou rodinou pro řadu lidí.

„Pro mě je vítězství, že ten klub existuje, funguje a že se stará přibližně o 400 dětí. Myslím, že to je v dnešní době na velkou pochvalu všem lidem, kteří v klubu pracují,“ vyzdvihuje Zdeněk Skružný hlavně libereckou práci s mládeží.

Klub si během neděle připomínal bohatou dvacetiletou historii, mužský A tým proto odehrál zápas s Ostravou v replikách původních dresů, velké pocty se poté dočkali někteří bývalí hráči.

„Hlavně sem přišli lidé, kteří byli s klubem spjatí v minulosti. Jsme hrozně rádi, že dorazili a že mohli být uvedeni do síně slávy. Také jsme rádi za výkon, který muži předvedli v zápase,“ dodal po utkání a během pokračování oslav 20 let od založení klubu FBC Liberec asistent trenéra mužů Libor Dinga.

autor: David Nyč
Spustit audio