Petr Nedvěd ukončil v březnu hvězdnou hokejovou kariéru

25. březen 2014

Jedním z nejslavnějších libereckých rodáků je bezesporu Petr Nedvěd. Hokejová legenda a jeden z nejúspěšnějších českých útočníků historie absolvoval na severu Čech své první hokejové krůčky a pod Ještědem pak také ve 42 letech ukončil hvězdnou kariéru.

Za sebou má 15 úspěšných sezon v NHL, dvě účasti na olympijských hrách za dva jiné národy a na svém kontě několik stovek kanadských bodů.

Možná nejdůležitější hokejové, ale i životní rozhodnutí učinil Petr Nedvěd na začátku roku 1989, kdy jako 17letý mladík díky mládežnickému turnaji v Calgary emigroval, aby následující roky strávil právě v Kanadě.

„Pro mě to byla cesta za snem, nic jiného… Přemýšlel jsem nad tím hodně, hodně dlouho... Bylo to hodně těžké a největší strašák byl, že jsem nevěděl, kdy uvidím rodiče. To, že jsem měl jen 20 dolarů v kapse mě v tom věku tolik netrápilo,“ vzpomíná Petr Nedvěd na své zaoceánské začátky, během kterých nejprve nastupoval v juniorské Western Hockey League, rok na to si ale poprvé vyzkoušel angažmá v nejslavnější hokejové lize světa - kanadskoamerické NHL.

Po ose mužstev Vancouveru, St. Louis a New York Rangers se dostal až do Pittsburghu Penguins, kde se mimo jiné potkal s Jaromírem Jágrem.

„To byly pro mě, co se týče hokeje, nejlepší léta, co jsem v NHL odehrál. Mančaft byl vynikající a byla to radost v Pittsburgu, rád na to vzpomínám,“ svěřuje se Nedvěd.

Kapitán Petr Nedvěd míří s Libercem do předkola play off

V NHL rostl v ofenzivní hvězdu, což potvrdil v sezoně 1994/95, kdy ve dresu Penguins nasbíral úchvatných 99 kanadských bodů.

O rok dříve se ale přezdívaný Méďa zapsal do historie také dosti kuriózním způsobem. Vzhledem k tomu, že získal v roce 1993 kanadské občanství, mohl reprezentovat Kanadu na olympijských hrách v Lillehammeru, odkud si přivezl stříbrnou medaili. A to také díky čtvrtfinálové výhře nad Českou republikou.

Na "správné straně", tedy na té české, stál Petr Nedvěd při mistrovství světa v roce 2012. Znovu však získal medaili, tentokrát bronzovou. Tou dobou už ale patřil libereckým Bílým Tygrům. NHL opustil po 982 odehraných utkáních, ve kterých zaznamenal celkem 717 kanadských bodů.

Pod Ještědem odehrál Petr Nedvěd šest sezon, během kterých patřil k největším ozdobám domácí extraligy. Jeho výkony nepřehlédl ani reprezentační kouč Alois Hadamczik, a tak si slavný hokejista ve 42 letech zahrál také na olympiádě v Soči. O měsíc později, přesně 13. března poté Nedvěd v dresu Bílých Tygrů nastoupil k poslednímu utkání kariéry.

autor: David Nyč
Spustit audio