Novinky z jihlavské zoo: pekari Wagnerův a pandí kluci

15. říjen 2014

Do Zoo Jihlava dorazil v pátek 10. října nový druh – pekari Wagnerův. Mladý pár přivezli zaměstnanci zoo z Berlína, odkud pochází roční samec.

Pětiletá samice je až ze San Diega v USA. Zoo Jihlava se tak zařadila mezi jediné tři zoo v Evropě, které tento vzácný druh chovají.

Pekari Wagnerův (Catagonus wagneri) je největším druhem pekari – zvířat podobných prasatům, se kterými jsou vzdáleně příbuzní. „Tento druh byl živý objeven až v roce 1975 v suchých oblastech Jižní Ameriky. Do té doby byl znám pouze z kosterních nálezů starých několik stovek až tisíc let,“ nadšeně líčí ředitelka zoo Eliška Kubíková.
Zvířata se zatím rozkoukávají v novém domově naproti Haciendě Ecsondido. Chovatelé doufají, že se jim v Jihlavě bude dařit a v budoucnu se je podaří i rozmnožit.

Pandí dvojčata jsou kluci!

Pandí mládě

Chovatelé pod dohledem zoologa a veterináře poprvé odchytili mladé pandy červené narozené v Zoo Jihlava, aby je prohlédli a zjistili jejich pohlaví. Výsledkem prohlídky je, že pandí dvojčata jsou samci těšící se dobrému zdravotnímu stavu.

autor: Zoo Jihlava
Spustit audio