Fotbalový podzim přinesl jablonecká vítězství i liberecký zmar

2. prosinec 2014

Podzimní část fotbalové Synot ligy v neděli definitivně skončila, a dvě mužstva z Podještědí, Slovan Liberec a Baumit Jablonec zažijí zcela odlišnou zimní pauzu. Prvně jmenovaní, tedy Liberečtí, se podzimem protrápili a nakonec šokovali své příznivce až 15. místem. Jablonečtí také překvapili, jenže na rozdíl od svých rivalů mile. Po letních změnách dokázali prohánět Plzeň se Spartou a přezimují jako třetí tým ligové tabulky.

„Máme 33 bodů, to je nad plán. Rozjížděli jsme se pomalu, zezačátku tam bylo hodně chyb, ale nakonec se to hodně vyladilo,“ mohl říkat po posledním podzimním kole jablonecký záložník Jan Kopic.

Jeho mužstvo sice zrovna prohrálo s Plzní, i přes tohle zklamání ale musel hodnotit podzim jako úspěšnou fotbalovou šichtu. Stejně tak jako trenér Jaroslav Šilhavý. „Podzim byl z naší strany velmi dobrý. Od začátku jsme byli v nějaké fázi, dávali jsme to dohromady, ale myslím, že postupně se nám dařilo odstraňovat chyby a teď už se to hodně zlepšilo,“ připomíná jablonecký lodivod, že po příchodu několika nových hráčů chvíli trvalo, než se hra začala podobat jeho představám, nakonec se ale povedlo.

Zcela jiné starosti mají v klubu sídlícím jen o pár kilometrů západněji. Liberec na podzim doslova vyhořel, je na předposlední, tedy 15. příčce a na jaře musí výrazně přidat, pokud se nechce i nadále motat v sestupovém pásmu.

„Musíme všechno změnit. Potřebujeme pořádně potrénovat, určitě přijde nějaká nová krev. Musíme to okysličit, makat a vybojovat to. Už žádný hezký fotbal, musíme makat a jezdit po zadku,“ burcuje liberecký obránce Jiří Pimpara.

Na takové výsledky každopádně nejsou U Nisy zvyklí, a tak se ozývají hlasy, že do jarní fáze soutěže nastoupí Slovan s novým trenérem. Současný kouč Samuel Slovák ale sám od sebe odstoupit nehodlá.

„Jsem zodpovědný za výsledky, a ty nejsou dobré. Nejbližší dny ukážou, samozřejmě budu akceptovat jakékoli rozhodnutí, ale sám to neudělám, nemám to v povaze,“ říká Samuel Slovák na konci podzimní části Synot ligy, která zastihla dva severočeská mužstva ve zcela odlišné formě.

autor: David Nyč
Spustit audio