dTest: Šunkové salámy nejsou přesolené, dvakrát kvalitní ale nejsou

Spotřebitelská poradna: testy šunkových salámů, host: Jan Maryška z časopisu dTest. Moderuje Martina Kociánová.
Zdravé nejsou, najdete je ale v lednici skoro každé domácnosti. Jsou to uzeniny jako šunkový salám, na který jste zvyklí už od dětství. Dá se dnes ale opravdu jíst?
„Z výsledků jsme rozmrzelí. Třetina testovaných výrobků dostala nedostatečné hodnocení,“ říká Jan Maryška z dTestu. Tři výrobci na obalech deklarovali vyšší podíl masa, než který ve výrobku naměřili. Další dva výrobky třeba obsahovaly drůbeží bílkoviny neuvedené na obalu.
Nejlepší výsledky (podle dTestu):
1. zauzený šunkový salám Leco (obsahuje i hovězí maso podle normy z roku 1977)
2. německý výrobek Dulano Lidl (měl úplně nejvyšší obsah masa; na etiketě sliboval 90 %, ve skutečnosti 90,1 %)
3. šunkový salám značky Vocílka Billa (výrobce Leco)
Nejnižší podíl masa (podle dTestu):
1. šunkový salám Tesco Value
2. salám Steinex (jen 55% podíl masa, ale splnil vyhlášku)
Co dTest hledal?
DTest se zaměřil na 15 vzorků (tři zahraniční) a zjišťoval obsah masa, tuku, chuť, konzistenci a zajímal je i obsah nežádoucích látek, sůl (průměrně měly salámy 1,7 % soli, nejsou tak přesolené), fosforečnany a jeho maximálně povolené dávky (tady všechny výrobky splnily limity).
Podle vyhlášky by šunkový salám měl obsahovat aspoň 55 % masa. „Minimální limit je poměrně nízký, a tak výrobci s výjimkou jednoho na obalech deklarují mnohem vyšší. A tyto sliby jsme potvrdili.“ U masných výrobků je velice důležitý i obsah tuku. „Nejnižší jsme našli u rakouského výrobku Berger. Jen 1,7 %.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.