Písečné střípky: Sugawara má tajemství - cigarety a pivo!

5. leden 2007

Není přímo legendou, ale rozhodně je víc než jen pouhým veteránem dakarské rallye. Yoshimasa Sugawara (65 let) miluje komedie: "Tentokrát je to můj poslední Dakar," říká každý rok s vážnou tváří samuraje, který odhodil své zbraně. Nikdo však tohoto nejstaršího závodníka rallye nebere vážně, když říká, že odchází do důchodu. Jeho závodnická soupiska totiž vzbuzuje velký respekt. Sugawara, pojmenovaný po jednom z "Tontonů" (strýců), je jediný závodník, který už od roku 1983 absolvoval soutěž ve všech třech kategoriích!

Vyjma několika ne moc úspěšných jezdeckých let, patří Sugawara mezi nejúspěšnější závodníky, kteří se rallye zúčastňují s železnou pravidelností. Od roku 1986 nejel Dakar jen dvakrát! A letošní ročník je super výzva - chce zkompletovat svou sbírku 20 dakarských účastí! Úspěchy tohoto japonského jezdce jsou působivé samy o sobě, ale o to víc, když se podíváte na detaily: od roku 1994, kdy jezdí kategorii kamiónů, skončil 7x na stupních vítězů!

Sugawara sice řídí kamión, ale jinak je tak trochu asijskou verzí cyklisty Raymonda Poulidora: vždycky měl dobré výsledky, ale nikdy nevyhrál. Sugawara se nikdy nezapsal na seznam vítězů Dakaru, vždycky byl poražen závodníky jako jsou Čagin nebo Loprais, kteří jezdili s mnohem silnějšími vozy. A tak si řekl, že nejlepší způsob, jak uspět, je "investovat" do syna. Mladý Teruhito s ním už Dakar absolvoval - jako ko-pilot v roce 1999. Jen na zkoušku. V roce 2005 už sedl za volant sám celkem úspěšně: skončil na 6. místě a v 2006 byl sedmý. Ale pořád ještě žák nepředčil svého učitele. Takže čas k odchodu do důchodu se opět posouvá: na kdy?

autor: lep
Spustit audio