Nehody v podzemních garážích

23. únor 2007

Asi každý z nás se čas od času vydá do nějkého toho nákupního centra, ať už aby zásobil ledničku, mrazák a spíž nebo třeba koupil novou televizi či nábytek. Na venkovních parkovištích je všechno jasné. Platí tam pravidla jako všude jinde. Ale co garáže, ať už nadzemní nebo podzemní? A vlastně nemusí být ani u nákupního centra. Co při případné nehodě?

"Otázka je, jaké jsou podzemní garáže povahy. Pokud jde stále ještě o pozemní komunikaci, platí zde stejná pravidla jako v běžném silničním provozu, a je možné dovolávat se jejich vynucování ze strany policie. Předpokládám však, že v případě podzemních garáží už o pozemní komunikaci nepůjde. Spíše by se tedy o dodržování pravidel měl starat vlastník budovy, tak aby nedocházelo ke zneužívání míst, které on sám vyhradil a označil jako místa pro invalidy," vysvětluje JUDr. Jan Kněžínek.

A obdobná situace nastává při dopravní nehoděkterá dopravní nehodou v dané situaci vůbec nemusí být.

"Dojde-li k dopravní nehodě mimo pozemní komunikaci, nejedná se o dopravní nehodu ve smyslu zákona o silničním provozu, ale situace se řeší jako jakákoliv jiná škodní událost. Do úvahy potom přichází šetření a za škodu odpovídá její původce."

Je to tedy stejné jako když například někomu rozbijeme okno nebo třeba výlohu. Otázka je tedy, koho zavolat?

"Já se domnívám, že v tomto případě se o to dopravní policie zajímat nebude, protože je to mimo oblast její působnosti."

Většinou se v takovém případě pomačká pár plechů nebo rozbije nějaké to světlo a škoda nepřesáhne 50 000 korun na každém z vozidel, pak je nejlepší se domluvit. Samozřejmě, není-li někdo zraněn nebo nedojde ke škodě na majetku třetí osoby.

"Primárně by asi mělo dojít k dohodě účastníků nehody. Otázkou ovšem je, jaká pravidla v podzemních garážích platí. Pravděpodobně to budou ta, která vymezil vlastník nebo zřizovatel objektu, a většinou bývají obdobná, jako na pozemní komunikaci, např. pravidlo pravé ruky. V případě podezření ze spáchání trestného činu, který nelze vyřešit dohodou, můžeme jako k jakékomukoliv jinému protiprávnímu jednání přivolat k činu policii. Situace už ale nebude šetřena jako dopravní nehoda," dodává Kněžínek.

Takže základní rada zní: nejprve je potřeba si zjistit, zda se jedná nebo nejedná o pozemní komunikaci. Nejlépe u obsluhy garáží. Pak se buď domluvit nebo zavolat policii. Podle povahy komunikace buď dopravní nebo pořádkovou.

autor: pgj
Spustit audio