Třetina aut nemá brzdy v pořádku

20. květen 2008

Brzdová kapalina. Jedna z náplní, které bychom měli mít v pořádku. V tomto případě jde navíc o bezpečnost, a to nejen naši. Bohužel, u dvou třetin aut tomu tak není. Právě proto jsme se na tuto problematiku zaměřili.

V mnoha případech kvalitu brzdové kapaliny snižujeme sami, a to tím, že ji kontrolujeme příliš často nebo nádobku patřičně neuzavřeme. Důležitá je také včasná výměna.

"Brzdová kapalina by se měla měnit každé dva roky. Ovšem, pokud někdo nechá otevřenou nádobku s brzdovou kapalinou nebo dolije nějakou zvětralou brzdovou kapalinu, může ji znehodnotit i do tří měsíců po výměně," upozorňuje Milan Mika z Bosch Car Service.

Zjednodušeně lze doporučit kontrolu stavu kapaliny při každé návštěvě servisu.

"Buď se kontrola provádí pomocí speciálních tužek, na kterých jsou tři barevná světýlka jako na semaforu. Zelené je v pořádku, žluté světýlko znamená, že v kapalině je více než 1 procento vody a červené světýlko nám značí 2 až 3 procenta vody, což je úplně špatné. Nebo se brzdová kapalina dá změřit pomocí přístroje, který měří kapalinu v bodu varu a přesně určí, kolik procent vody je v brzdové kapalině."

Právě voda zvyšuje riziko nehody i poškození brzdového systému. Zvlášť při častějším a delším brzdění.

"Projevuje se to stejně, jako kdyby byla brzdová soustava zavzdušněná, tedy vznikají v ní bublinky a brzdy jsou neúčinné. Navíc, po delší době zreznou brzdové válečky i brzdiče a odchází také brzdový válec. Při následné výměně za novou, agresivnější kapalinu se to projeví tak, že určité těsnění povolí - začnou téct brzdová prasátka, válečky, pumpy, atd."

U nás se v současné době používají 4 druhy brzdových kapalin. Nejrozšířenější jsou DOT 3 a 4, dále 4 Plus, která je určena pro auta se stabilizačním systémem, a pak DOT 5 používaná zpravidla pro luxusní těžké limuzíny.

"Každé vozidlo má předepsanou určitou kvalitu brzdové kapaliny. Většina aut má předepsanou kapalinu DOT 3 a když bych místo ní použil kapalinu DOT 4, může dojít k poruše těsnosti celého brzdového systému."

Měli bychom tedy vždy používat brzdovou kapalinu, kterou doporučuje výrobce našeho vozidla.

autor: pgj
Spustit audio