Kunderova Ptákovina v ČK

15. září 2008

Divadelní sezóna nabírá správných otáček a většina divadel má pro vás na září či říjen přichystánu řadu novinek. Jednou z nich je i "Ptákovina" od Milana Kundery v režii Ladislava Smočka v pražském Činoherním klubu. Premiéra je naplánovaná na 19. září. POSLECHNĚTE SI: Tyjátr pro tento týden

Groteskní hru Ptákovina napsal Milan Kundera v roce 1966, kdy byl ještě stále v bývalém Československu. V roce 1969 ji uvedla čtyři divadla. Jako první se této hry ujalo liberecké divadlo, později Ostrava, Státní divadlo Brno a nakonec také pražské Divadlo Na zábradlí. Pak už se hrát nemohla. Přišlo období normalizace a hra byla napsána na seznam "zakázané". Nyní v roce 2008 ji na scénu přivádí Činoherní klub na popud samotného Kundery a agentury Dilia.

00781464.png

Inscenace Ptákoviny není v žádném případě historickou rekonstrukcí tehdejší doby. Právě pro její obecnou platnost a nadčasovost ji Smoček velmi cení. Prý to skoro vypadá, jako by ji Milan Kundera napsal včera.

Hra nás zavede do nepříliš konkretizovaného prostředí školy, která tu funguje jako symbol moci a hierarchie. Východiskem celého příběhu je piktogram ve tvaru kosočtverce, který se objeví na školní tabuli. Instituce zahájí pátrání po nezbedném studentovi. Nakonec je ale krutě potrestán nevinný a následuje řada podrazů, vydírání a špiclování.

Podle Ladislava Smočka tato hra výborně vykresluje některé lidské vlastnosti, ambice a aspekty lidského dobra i zla. Podle režiséra byl v původní hře jediný atribut, který přímo ukazoval na problematiku tehdejší socialistické společnosti, ale Kundera udělal pro uvedení v ČK některé malé změny.

Jednoduchá scéna, obyčejné nedobové kostýmy a pouze doplňovací hudba bez velké důležitosti - to všechno naznačuje, že půjde zejména o herecké výkony. Podle Ladislava Smočka jsou všechny role stejně důležité, ale najdeme tam 4 hlavní, o které se celá hra nejvíce opírá.

Do role předsedy obsadil režisér Jaromíra Dulavu, ředitele ztvární Ondřej Vetchý, dále uvidíte například Lucii Žáčkovou, Mariku Procházkovou nebo Lenku Skopalovou.

autor: zuf
Spustit audio