Přelom 68/ Ti kteří zvolili svobodu

22. září 2010

25. září byla v pražské Galerii Montanelli zahájena výstava fotografií Přelom 68/ Ti kteří zvolili svobodu tří německých tvůrců. Ti se v průběhu několika let zaměřili na portréty zejména českých exilových spisovatelů. POSLECHNĚTE SI: Pozvánku na výstavu Přelom 68

Přelom 68/ Ti kteří zvolili svobodu, to je název fotografické výstavy, která je v současné době k vidění v pražské Galerii Montanelli. Jejími autory jsou novinář a spisovatel Jürgen Serke s fotografy Robertem Lebeckem a Wilfriedem Bauerem. Ve své práci se v průběhu několika let zaměřili na život převážně českých exilových spisovatelů. Více mi o vzniku výstavě prozradila doktorka Dadja Altenburg - Kohl, ředitelka nadace Drak a provozovatelka Galerie Montanelli.

00788389.png

V relativně velkém množství fotografií na výstavě se najdou i unikáty. Jsou to například snímky básníka Ivana Blatného, které vznikly v roce 1981 v době kdy pobýval v psychiatrické léčebně ve Velké Británii. Do výstavy byly také navíc zařazeny fotografie z počátku prezidentské kariéry Václava Havla, ke kterému má jak autor tak i paní Altenburg - Kohl, velmi vřelý vztah.

Exilový život Milana Kundery, Pavla Kohouta, nebo třeba Arnošta Lustiga a mnohých dalších, pohledem jejich příznivce Jürgena Serkeho si můžete v přiblížit až do 5. listopadu. Galerie Montanelli se nachází v Nerudově ulici na Praze 1, další informace najdete na www.galeriemontanelli.com.

Spustit audio