Alkohol za volantem se nevyplatí!

5. duben 2010

Třináct řidičů ze sta, kteří bourali při loňských Velikonocích, bylo opilých. Více či méně, to nehraje roli, protože u nás je nulová tolerance alkoholu za volantem. Přitom podle odborníků dnes nejsou výjimkou řidiči, kteří mají v krvi i přes dvě a půl promile. To už by se dalo přirovnat k pokusu o vraždu, vždyť, ať si kdo chce co chce říká, auto je zbraň. Problém alkoholu za volantem pak narůstá právě v tyto dny.

Obecně je ve světě uznávána hranice opilosti 0,8 promile alkoholu v krvi.

"Tato hranice je stav podnapilosti, není to ani lehká opilost, nicméně při této hladině alkoholu v krvi již nelze považovat stav řidiče za normální. Řidič navíc začíná dělat chyby," říká Michal Beran, přednosta oddělení soudního lékařství pražské nemocnice Na Bulovce.

Ovšem chyby dělají všichni, nejen řidiči, tedy i cyklisté nebo chodci. Kdo si myslí, že na ně policisté nemohou, pak se mýlí. Už obecné povinnosti účastníků provozu, což je doslova každý, kdo se v něm vyskytuje, totiž stanovují, že se musíme chovat ohleduplně a neohrožovat svým chováním ostatní v souvislosti se svými schopnostmi a zdravotním stavem.

U řidičů, tedy i cyklistů, protože kolo je nemotorové vozidlo, hrozí minimálně pokuta od 10 do 20 tisíc korun u lehčí opilosti do 0,3 promile a od 25 do 50 tisíc korun nad touto hranicí. Alkohol se pak zjišťuje dobře známou dechovou zkouškou. Je-li pozitivní, pak může, ale dnes už nemusí, třeba na vyžádání řidiče, následovat odběr krve.

"Odběr zásadně provádí personál zdravotnického zařízení. Lékař kromě odběru krve musí vyplnit protokol, ve kterém uvádí určité úchylky od normálního klinického stavu."

Odebraná krev se potom podrobí zkouškám, které stanoví míru opilosti řidiče.

"Specifická metoda je plynová chromatografie, při které lze například u diabetiků dobře odlišit aceton od hladiny etanolu, tedy alkoholu. Druhá nezávislá metoda je Widmarkova zkouška. Z výsledků obou zkoušek se udělá určitý průměr a tím získáte výslednou hladinu alkoholu v krvi."

A kdo doufá, že mu doba od prvního setkání s policisty do odběru krve pomůže, doufá marně.

"Alkohol se odbourává 0,12 až 0,2 gramu na kilogram alkoholu na hodinu. Tedy z výsledku odběru se dá propočtem zpětně zjistit doba dopravní nehody," vysvětluje Michal Beran.

I kdyby vám to prošlo, stojí to jedno pivo nebo sklenička za případné výčitky do konce života?

autor: pgj
Spustit audio