Dodatečná montáž tempomatu

27. červenec 2010

Tempomat je zařízení sloužící k udržování nastavené rychlosti vozidla a zpravidla se využívá na dálnicích. Vynalezl ho slepý vynálezce Ralph Rowe Teetor na konci 50. let. Vadilo mu, že jeho právník, který ho vozil autem, při mluvení zpomaloval, a když mluvit přestal, začal zase zrychlovat. Toto zařízení, které umožňuje cestovat konstantní rychlostí, se stává stále oblíbenějším.

„S rostoucím počtem kilometrů dálnic jsou tempomaty stále oblíbenější, a to hlavně u řidičů a zákazníků, kteří jezdí na delší cesty. Obliba roste i spolu s tím, jak se lidé dozvídají, že je vůbec možné tempomaty do auta domontovat. Lidé totiž většinou očekávají, že pokud jejich vůz nemá tempomat už z výroby, není ho možné přidat,“ říká Peter Ocelík, specialista na automobilové příslušenství ze serveru Autoalarmy.cz. A má pro vás i další zajímavé vychytávky a finty z praxe.

„Nejjednodušší způsob, jakým se dá do vozu tempomat dodatečně přidat, má koncern Volkswagen Group. U jejich vozů stačí totiž vyměnit páčky směrovek a stěračů za ty, které jsou rozšířené o tlačítka pro ovládání funkcí tempomatu, a následně v autorizovaném servisu odblokovat v řídící jednotce auta funkci tempomat.“

Koncern VW totiž s ohledem na unifikaci výrobních linek nerozlišuje auta bez a s tempomatem. Jakmile v příplatkové výbavě modelu figuruje položka „tempomat“, znamená to, že model se s ním už vyrábí a v autě ho máte, i když jste si za něj nezaplatili.

„Je to jen otázka odblokování nebo zablokování této funkce.“

U jiných značek to tak snadné nebývá. Tam si s výměnou páček a pouhým odblokováním funkce nevystačíte.

„Tempomaty jsou poskytované ve dvou verzích, záleží na tom, jakým způsobem je řešen plynový pedál.“

Ve výhodě jsou vozy novější, kde je ovládání motoru elektronické, tam se totiž přidá jen další řídící jednotka, která pohyb plynového pedálu imituje.

„U starších automobilů se domontovává zařízení, které pracuje s plynovým pedálem mechanickým způsobem. Navíc se samozřejmě do auta musí doplnit ovládací modul, který je nabízený ve třech alternativách.“

Asi nejznámější je páčka nedaleko blinkrů. Ovládání tempomatu můžete mít také v řadící páce nebo na speciální mini-klávesnici, kam si budete zadávat požadovanou rychlost jízdy.

„Co se týče cen, tempomat do auta si můžete pořídit přibližně okolo 10 tisíc korun. K tomu je nutné připočítat cenu montáže, která se v tomto případě pohybuje okolo dvou až tří tisíc. Celý tempomat i s namontováním tak přijde asi na 13 tisíc Kč.“

Montáž svěřte odborníkům. Ovládání plynového pedálu už přece jen není legrace a v případě nějaké chyby by následky mohly být až tragické.

autor: pek
Spustit audio