Každého desátého zabil alkohol

26. červenec 2010

Každý desátý člověk, který zemřel od začátku roku při dopravní nehodě, se stal obětí alkoholu. Přitom od počátku roku vyjížděla policie k více než 2 200 nehodám s alkoholem, což byla zhruba každá 20. nehoda. Ve srovnání s loňským rokem je tak obětí těchto nehod takřka o polovinu méně. Svůj podíl na tom má i zvýšený počet kontrol, které dopravní policie od počátku roku provádí.

Celkem policie přistihla za půl roku přes 13 tisíc opilců, tedy stejné množství, kolik jich za celý loňský rok chytla pouze dopravní policie. Není bez zajímavosti, že prakticky třetině řidičů byla naměřena hladina do diskutované hranice 0,24 promile. Asi nepřekvapí, že výrazně opilejší jsou ti, kteří bourají.

„Z pohledu statistiky dopravní nehodovosti, pro kterou jsme zavedli položku „nad jedno promile“ (to znamená stav, kdy je z důvodu alkoholu vyloučená způsobilost k řízení a dochází k trestnému činu), spadají do této kategorie dvě třetiny nehod, při kterých je u viníka zjištěn alkohol.“

Potvrzuje se i trend, že se míra opilosti zvyšuje.

„Jsou známy i případy, kdy byla u řidiče dechovou zkouškou zjištěna hodnota vyšší než čtyři promile.“

Nejčastěji na opilého řidiče můžeme narazit poněkud překvapivě v Plzeňském kraji nebo na Zlínsku. Naopak asi nepřekvapí, že nejvíce opilí jezdí na Vysočině a nejpravděpodobněji vás opilec zabije na silnicích Liberecka. Výrazně, prakticky o třetinu, vzrostl také počet řidičů, kteří řídili pod vlivem drog. Policie jich odhalila bezmála devět set.

„Počítáme s tím, že i nadále budeme prohlubovat možnosti detekce drog u řidičů. Musíme se připravit i na to, že je řada mladých, kteří si dneska dělají řidičské průkazy a drogy běžně požívají.“

Policie i v následujícím období, kdy se budou konat například festivaly jako Benátská noc nebo Sázava fest, bude klást důraz na kontrolu alkoholu a drog za volantem. Přitom minimální pokuta je 10 000 korun a půl roku zákaz řízení, ale v případě řízení ve stavu vylučujícím způsobilost je to od 25 000 do 50 000 Kč a rok až dva zákazu řízení. Nemluvě o případném trestném činu za ohrožení pod vlivem návykové látky, za což můžeme jít až na rok do vězení.

autor: pgj
Spustit audio