Cestování po zemích: Rumunsko

9. srpen 2010

Agresivita našich řidičů je někdy do nebe volající. Kolikrát si člověk říká: „Za tohle bych mu okamžitě vzal řidičák.“ Jenže u nás to bohužel není tak jednoduché. Na rozdíl třeba od Rumunska, kde jsou mnohé přestupky spojeny s okamžitým zákazem řízení. Mnoho našich řidičů to překvapeně zjistilo až ve chvíli, kdy v Rumunsku přišli o možnost řídit auto.

„Setkáváme se s tím poměrně často. Týdně nám z Rumunska přijdou dva řidičské průkazy,“ přibližuje jednu z nejčastějších činností konzulárního úseku našeho velvyslanectví v Bukurešti jeho vedoucí Ján Krivoš.

Zákaz řízení může být řidiči uložen na 30, 60 nebo 90 dnů, a to podle závažnosti přestupku. „Za nerespektování červené na semaforech můžete dostat zákaz řízení na 30 dnů. Pokud je řidič polapen, že řídil pod vlivem alkoholu a měl méně než 0,8 promile v krvi, může dostat pokutu v rozmezí 315 až 700 lei - v přepočtu asi 2.500 až 5.500 korun - a 90denní zákaz řízení na území Rumunska.“

Získat řidičský průkaz zpátky trvá hodně dlouho, protože po 15denní odvolací lhůtě začíná teprve běžet zákaz řízení, během kterého by policisté měli odeslat průkaz našemu velvyslanectví v Bukurešti. To jej přepošle na naše ministerstvo dopravy, odkud putuje na příslušný správní úřad, takže bez řidičského průkazu můžete být klidně i několik měsíců, a to jen proto, že jste se v Rumunsku dopustili přestupku.

„Po zadržení řidičského průkazu dostane řidič protokol nebo potvrzení, se kterým může řídit na území Rumunska. Nemohu tušit, jak se na tato potvrzení dívá maďarská nebo slovenská policie.“

Vyhnout se odebrání průkazu lze jen tak, že zahraniční řidič sepíše prohlášení, že opustí Rumunsko a nebude na jeho území řídit. Ovšem to musí být notářsky ověřeno s českým překladem a to může být velký problém. Proto je určitě lepší pravidla dodržovat.

Nejlépe hned na rumunských hranicích si řidiči musejí pořídit takzvanou rovinětu, která je nutná pro jízdu po všech, byť i blátivých, cestách. Pro osobní auto stojí na týden tři eura. Kdo rovinětu nemá, může se připravit na dvojnásobný trest. „Jednak zaplatíte pokutu, ale zároveň si musíte koupit rovinětu na celý rok, která stojí 28 eur.“

Rumunská dálniční síť čítá asi jen tři sta dálničních kilometrů a to nestačí hodně hustému, především tranzitnímu provozu. „Mnoho řidičů ztrácí nervy, předjíždějí v zákazu nebo jezdí vysokou rychlostí v obci. To se stává i českým řidičům. Na silnici je například zákaz zastavení, ale i přesto tam stojí zaparkovaná auta v pravém. Za hustého provozu je potom velmi obtížné je objíždět, protože se vůbec nemusíte dostat do levého pruhu,“ upozorňuje Ján Krivoš.

V rumunských obcích mohou osobní auta podobně jako u nás jet maximálně 50, mimo obec 90 a na dálnici 130 kilometrů v hodině. Doporučujeme vám také tankovat u značkových čerpacích stanic.


Podívejte se, kam se můžete vydat s Motožurnálem po Evropě, na větší mapě
autor: evk
Spustit audio