VC Brna 2012 nebude?

3. březen 2011

Velká cena Brna silničních motocyklů by se letos v srpnu mohla jet naposledy. Přestože společnost Automotodrom Brno má pořadatelská práva ještě na další dva ročníky, nemáme na ně peníze. Přesto existuje cesta, jak prestižní podnik na našem území udržet.

Za pořadatelství Velké ceny se musí platit takzvaný zalistovací poplatek, jehož výše je (podle kurzu dolaru) kolem 70 miliónů korun. To je podle předběžných hospodářských výsledků prakticky loňská ztráta společnosti Automotodrom Brno (78,7 miliónu). Ostatně už po skončení loňské Velké ceny o tom mluvil jeden ze spolumajitelů Automotodromu Karel Abrahám starší.

Poplatky se natolik zvedají, že to už asi nezvládneme financovat. Závody jsou totiž velice prodělečné, a tak si klademe otázku, proč všichni kolem nás – od hotelů, restaurací, čerpacích stanic a potažmo státu – mají vydělávat a my, kteří to pořádáme, máme prodělávat. Začíná se blížit termín, kdy nevím, jestli to ustojíme. Snažíme se udržet Grand Prix, ale další mistrovství světa zřejmě vypustíme,“ řekl Abrahám.

Letos se tak skutečně stalo a některé tradiční podniky na Masarykově okruhu byly zrušeny, například MS GT vozů nebo Světová série Renault. Prestižní motocyklová Velká cena 2011 zůstává, ale na tu příští už nejsou peníze. Přitom by stačilo málo – státní pomoc. V seriálu mistrovství světa je 18 závodů a ten brněnský je jediný, který je hrazen výhradně ze soukromých zdrojů. Společnost Automotodrom proto v únoru jednala na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy se šéfem resortu Josefem Dobešem, který sice slíbil, že Brno padnout nenechá, ale to zatím bylo všechno. Přitom podle Jiřího Smetany z Automotodromu Brno měli obchodníci díky loňské Velké ceně obrat přes 957 miliónů korun.

Zdůrazňujeme, že bezprostřední přínos Velké ceny jenom na výnosu z DPH byl loni 105 miliónů korun, což převyšuje výši zalistovacího poplatku. To znamená, že i kdyby z veřejných zdrojů byla hrazena celá částka, pak pořád stát zůstane v pozitivní bilanci během jednoho měsíce jenom na výnosech z DPH.“

Brněnský závod je už několik let nejnavštěvovanější podnik celého mistrovství světa, přesto by se mohlo stát, že od příštího roku kvůli nedostatku financí ze seriálu zmizí. Společnost Automotodrom Brno už o vzniklé situaci informovala Dornu, promotéra seriálu mistrovství světa, a teď čeká na jeho odpověď.

autor: evk
Spustit audio