Chutě ze světa v Královské zahradě

České i exotické speciality, barmanská škola, ochutnávky vína a piva, zasvěcené debaty nejen o jídle – zkrátka Prague Food Festival 2011. Na Pražském hradě a na Radiožurnálu 27.–29. května.

Už podruhé v areálu Pražského hradu a celkově popáté se sejdou milovníci dobrého jídla z Česka i zahraničí na přehlídce plné vůní a chutí Prague Food Festival. Od pátku 27. do neděle 29. května jste vítáni v Královské zahradě, Míčovně a Letohrádku královny Anny.

Radiožurnál vás celým festivalem provede nejen ve zpravodajství. Na sobotu 28. května od 15.30 hodin jsme pro vás v Míčovně připravili zajímavou besedu. Moderátor a bývalý zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Pokorný si na pódium pozve gurmána a zakladatele festivalu Pavla Maurera, majitelku bistra Janu Florentýnu Zatloukalovou, šéfkuchaře Roberta Nerada a vedoucího zahraniční redakce a bývalého zpravodaje ČRo v Německu Jiřího Hoška.

  • Prague Food Festival 2011 –
    anonce
    " style="">
    Prague Food Festival 2011 –
    anonce
    " style="">
    Prague Food Festival 2011 –
    anonce
0:00
/
0:00

Uslyšíte odpovědi na vaše nejčastější otázky týkající se gastronomie. Hosté budou mluvit o tom, jak se chovat v restauraci, jaké mají vlastní zkušenosti z návštěv podobných podniků doma i ve světě, jak se vyvarovat špatných zážitků v gastronomii. Ale také jak se připravuje jídelní lístek, co znamenají podivné názvy pokrmů a co si dát, když to poněkud přeženeme s alkoholem.


Žádná láska není tak opravdová, jako láska k jídlu. (G. B. Shaw)

S otázkami se můžete zapojit i vy – diváci – přímo na místě. Co vám nejvíc vadí na českých restauracích? Hluk, nečistota, dlouhé čekání na jídlo, neochotná obsluha nebo kouření? Kolik dávat spropitného a jak poznat čerstvou rybu?

Návštěvníci na Prague Food Festivalu 2010

V druhé části besedy se dozvíte, proč je v současnosti hodně oblíbená skandinávská kuchyně, jak a kde vznikl pojem „slowfood“ a jestli jsou u nás oblíbené tak různé konzervanty a umělá ochucovadla. Odborníci se také zaměří na trendy v gastronomii a zhodnotí, kam se od roku 1989 posunula ta česká.

Nakonec budete i ochutnávat. Pavel Maurer, Jiří Hošek a tři lidé z obecenstva naslepo ochutnají tři různé pokrmy a budou hádat, o co se jedná. Nejlepší z diváků si pak jako cenu pro vítěze odnese voucher od Roberta Nerada do restaurace Phenix a Jana F. Zatloukalová mu věnuje svou populární knihu Kuchařka pro dceru.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep