Podkrušnohorský zoopark oslavuje narození zubra

2. listopad 2011

Mládě zubra evropského se narodilo v pátek 28. 10. 2011. Matkou je samice Cvaksa, otcem Cvilda, oba narození v zooparku v roce 2002. Mládě si matka pečlivě střeží, proto se jeho pohlaví podařilo zjistit až dnes ráno, jedná se o samce.

Návštěvníci mohou celou zubří rodinu pozorovat v expozici již od pátečního rána. Mládě, které se samici narodilo po 270 dní trvající březosti, se krátce po porodu postavilo na nohy a začalo běhat. Drží se však stále v bezprostřední blízkosti matky.

Zubři evropští jsou největší přežvýkavci žijící ve volné přírodě Evropy. Počátkem 20. století byli téměř vyhubeni. Z méně než 50 jedinců žijících v zoologických zahradách bylo vybráno 12 zvířat, která tvořila základ pro obnovení populace. V roce 1950 byl zubr reintrodukován (navrácen zpátky do přírody) a v roce 1996 byl prohlášen za ohrožený druh. V současnosti žijí zubři v Bělověžském pralese na území dnešního Běloruska a Polska.

Podkrušnohorský zoopark chová zubry evropské již od svého založení v roce 1975. Zubr je erbovním zvířetem zooparku a jeho silueta motivovala i tvůrce loga PZOO. V současné době chová zoopark 2 samce a 5 samic ve dvou oddělených skupinách. Zubři odchovaní v zooparku byli v roce 2005 a 2006 úspěšně reintrodukováni do Národní parku Poloniny na Slovensku.

Všichni v zooparku narození zubři mají stejná počáteční písmena jmen – Cv. Pomozte nám pojmenovat zubří mládě. Své tipy na jména, vhodná pro samce zubra a začínající na písmena Cv posílejte na e-mail propagace@zoopark.cz nebo prostřednictvím facebooku PZOO. Autor vybraného jména bude odměněn!

autor: Podkrušnohorský ZOOPARK Chomutov
Spustit audio