Na podzimních silnicích číhají nebezpečné úseky

3. listopad 2011

Podzim už se přihlásil o slovo, zima je za dveřmi a teploty se pomalu začínají blížit nule. Řada řidičů však i nadále jezdí jako v létě. Spoléhají na to, že mají kvalitní pneumatiky, v tuto dobu už doufejme zimní, a prostě si to sviští, jako by se nechumelilo. Pravda, ono ještě opravdu nechumelí, ale počasí těchto dnů může připravit nejedno nepříjemné překvapení.

Podzimní a zimní počasí s sebou přináší kluzké vozovky. Vše by tedy mělo začít už při příchodu k autu. „Pokud parkujete venku, můžete si už při cestě k autu prohlédnout prostředí, ve kterém pojedete. Jestliže parkujete v garáži, velmi důležité je dívat se kolem sebe hned po výjezdu. Moderní auta mají elektronické systémy ASR nebo EDS hlídající prokluz kol, a pokud se kontrolka systému objeví při přidání plynu na první nebo druhý rychlostní stupeň, je to pro mě varování, abych jel velice opatrně, nebo, pokud je to možné, svoji cestu raději odložil,“ vysvětluje Jiří Patera z Polygonu Most.

Máte-li prostor a možnost bezpečně si vyzkoušet, jestli vozovka klouže, můžete po vyjetí nejen prudce zrychlit, ale také prudce zabrzdit, abyste věděli, jak může auto uklouznout. Při jízdě pak počítejte se změnami povrchu na určitých místech. „Pochopitelně pokud je silnice už na začátku cesty špinavá, zasněžená nebo částečně namrzlá, pojedete opatrně celou cestu, ale když vás překvapí změna povrchu při vjezdu do lesa, na výjezdu z obcí nebo na různých nadjezdech a přemostěních, musíte jet maximálně obezřetně,“ upozorňuje instruktor bezpečné jízdy.

Zrádná je také jízda v lesních úsecích, kde je na vozovce spadané listí, a velmi nebezpečná je jen mokrá silnice pokrytá kluzkým vlhkým prachem. „Když je vozovka takto mokrá a teploty se pohybují ještě kolem deseti stupňů, můžete očekávat, že se povrch náhle nezmění. Pokud je však venku kolem dvou nebo tří stupňů, je důležité počítat s tím, že obzvlášť mokrá část vozovky může být v určitých úsecích namrzlá, například na návětrné straně nebo na úsecích orientovaných na sever,“ uzavírá Jiří Patera.

Při řízení v následujících dnech se proto pozorně dívejte kolem sebe, abyste věděli, po čem jedete, přemýšlejte u toho a věnujte se řízení.

autor: pgj
Spustit audio