Výpověď povinného ručení je hračka

23. listopad 2011

Řada z vás využívá Motožurnál jako poradnu. Tentokrát nám napsal Ladislav Chvátal z Nižboru, který se zajímá o to, jak neudělat chybu s povinným ručením při prodeji a nákupu auta v bazaru.

Při prodeji auta, ať už do bazaru nebo přes inzerát, nesmíte zapomenout zajít po podepsání smlouvy do pojišťovny a nahlásit změnu stavu. „Prodejem vozu jeho pojištění automaticky nezaniká,“ upozorňuje Miloš Velíšek z České podnikatelské pojišťovny a dává se do citace zákona o zániku pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla – jak zní oficiální název povinného ručení. „K zániku pojištění dojde tehdy, když pojistník pojistiteli oznámí změnu v osobě vlastníka. Když někdo změnu oznámí až po dvou měsících po prodeji vozu, bude muset za ty dva měsíce povinného ručení zaplatit. Zákon hovoří jasnou řečí.“

Samozřejmě ideální je změnu nahlásit okamžitě po prodeji. V případě, že byste si v bazaru vybrali komisní prodej, budete muset pochopitelně za auto platit povinné ručení v době, co bude stát na prodejní ploše bazaru. „Po prodeji vozu se musím opět začít starat a pojišťovně ihned oznámit změnu vlastníka automobilu, a tedy konec povinného ručení,“ pokračuje Velíšek.

Bez povinného ručení auto nesmí na silnici

Podobně jednoduchá pravidla platí pro sjednání povinného ručení pro nového majitele. „Nejdůležitější je, že pokud chcete vyjet s vozidlem na pozemní komunikaci, musíte mít pojistku. Bazar zpravidla pojištění zprostředkovává v rámci administrativních činností, ale pokud mu nedůvěřujete nebo si to chcete dopředu promyslet, navštivte svoji pojišťovnu a porovnejte nabídky.“

Tady bychom pana Velíška rádi doplnili. Mnohem efektivnější než návštěva pojišťovny je zadat údaje o sobě a koupeném autě do některého z internetových srovnávačů a vybrat si podle svých preferencí. Někdo ocení nejnižší cenu, jiný naopak bonusy typu nadstandardní asistenční služby, doplňkové pojištění proti kroupám nebo střetu se zvěří – zmínili jsme jen některá kritéria výběru. Nemluvě o tom, že každá z pojišťoven rozděluje řidiče podle jiného klíče a to vše je ve srovnávačích krásně vidět.

Povinné ručení můžete pochopitelně uzavřít po internetu, vytisknete si doklad a s ním pak jdete pro auto. „Důležité je posoudit míru rizika a všechno dobře promyslet. Často se totiž stává, že když se vůz pojistí přes autobazar, následně se přijde na to, že tuto a další službu jsem mohl mít jinde v rámci povinného ručení a tak dále. To převzetí vozu jen zdržuje,“ radí Miloš Velíšek.

Obecně platí, že když se do dvou měsíců rozhodnete změnit pojišťovnu, nemusíte udávat důvod – což se právě na tyto situace dá dobře aplikovat. Pokud budete chtít vypovědět povinné ručení jindy, musíte počkat na dva měsíce před dnem výročí vaší smlouvy nebo zajděte do své pojišťovny s lepší nabídkou, kterou máte k dispozici, a zkuste se domluvit, na kolik se jí můžete přiblížit.

autor: pek
Spustit audio