Voda mrzne, baterku je třeba nabít

24. listopad 2011

V poslední anketní otázce na našem webu jsme se vás ptali, jaké kapaliny ve vozidle před zimou kontrolujete. Konkrétně jsme chtěli vědět, jestli kontrolujete kapalinu do ostřikovačů a chladicí směs. Podle výsledků to vypadá, že jste docela starostliví řidiči.

„Před zimou nic neřeším, pouze vodu do ostřikovačů – když mi dojde letní směs, zakoupím zimní. Chladicí směs neřeším – chladič udělám jednou a potom na něj nesahám. Ještě přezouvám zimní gumy.“
„Zakoupila jsem pouze kapalinu do ostřikovačů na zimní období. Chladicí směs ani vlastně nevím, co je a kde bych ji měla doplnit. To řeší manžel.“
„Auto na zimu vůbec nepřipravuji. Chladič mám připraven stále. Kdybych měl řidičům na zimu něco doporučit, tak aby odstavili auto a chodili pěšky,“ říká s úsměvem ve tváři jeden z řidičů dotázaných před prodejnou s motoristickými potřebami.

Podle výsledků našeho hlasování si tři čtvrtiny hlasujících prozíravě kontrolují ostřikovače i chladič, 12,5 procenta hlídá jen ostřikovače a stejný počet hlasujících, tedy 12,5 procenta, nedělá pro jistotu vůbec nic, jenom jezdí. Takové mají majitelé autopotřeb nejraději. „V poslední době mi zákazníci stále dokola přinášejí nefunkční autobaterie, ať už staré, nové, nebo na reklamaci. Baterii však většinou nic není, je pouze vybitá. Já ji tedy znovu nabiji a vrátím zákazníkovi,“ říká majitel prodejny AutoShop Milan Vrba.

Baterkám se budeme věnovat podrobně v úterý 29. listopadu v pravidelné rubrice Autoservis. Nejen podle Milana Vrby jsou totiž akumulátory nadále zdaleka nejpodceňovanější částí auta při zimní přípravě. Zatímco o vodě každý ví, že když zmrzne, zvětší objem, a proto trhá chladicí nebo ostřikovací soustavu, o baterkách si spousta lidí myslí, že jsou na věky a bezúdržbové.

Vraťme se ale zpět do prodejny. „Teploty kolem 5 °C ještě nedonutí lidi koupit vše, co na zimu budou potřebovat. Teď se často kupují stěrače a také autokosmetika, protože lidé ještě myjí auta,“ uzavírá Milan Vrba.

Až udeří mrazy, očekávají v prodejnách autopotřeb zvýšený zájem o tradiční zimní věci – tedy o aditiva do nafty, o žhaviče, startovací kabely a spreje nebo sněhové řetězy. Zvedne se i poptávka po odmrazovačích zámků nebo škrabkách na čelní skla. S výběrem všech zmíněných produktů poradíme v nejbližší době ve vysílání.

autor: pek
Spustit audio