Cukrářka z Libušína u Kladna učí poznávat kvalitní čokoládu

3. prosinec 2011

Středočeská vědecká knihovna v Kladně uspořádala v tomto adventním čase přednášku cukrářky Marie Jungrové s názvem "Putování za čokoládou".

Možná právě proto, že čokoláda a Vánoce patří v mnohých českých rodinách neodmyslitelně k sobě.

  • Cukrářka Marie Jungrová z Libušína u Kladna učí poznávat kvalitní
    čokoládu
    " style="">
    Cukrářka Marie Jungrová z Libušína u Kladna učí poznávat kvalitní
    čokoládu
    " style="">
    Cukrářka Marie Jungrová z Libušína u Kladna učí poznávat kvalitní
    čokoládu
0:00
/
0:00

Marie Jungrová má už 20 let cukrárnu v Libušíně u Kladna, a protože kromě přípravy dortů učí i budoucí cukráře, začala se také sama vzdělávat. A díky tomu si prohloubila i své znalosti o čokoládě: „Nadchla mě předváděčka čokolád v Itálii, kde jsem byla týden v továrně na čokoládu a pak už to jelo...“

Podle Marie Jungrové je čokoláda nádherná potravina a úžasný materiál na práci. Měli bychom si ale kupovat čokoládu kvalitní, ve které není hlavní složkou cukr. Pravá čokoláda má totiž blahodárné zdravotní účinky - ať už afrodiziakální, je ale prospěšná i pro cévní systém, srdce, je prý dobrá také jako prevence proti rakovině, je vhodná kupodivu i pro cukrovkáře a je dobrá na zuby, i když se tvrdí opak.

Po takových povzbudivých informacích, spojených navíc s ochutnávkou, odcházeli ze sálu všichni dobře naladění.

Hana Wolfová přednášku hned objednala i pro kladenský svaz důchodců. Ani muži ale nezůstali v obdivu k čokoládě pozadu.

Talent k práci s čokoládou předvedla na přednášce hlavně dcera Marie Jungrové Mirka, která celou dobu vyráběla čokoládové pralinky. Byly dokonalé, proto i ona sklidila zasloužený obdiv. „Tvrdí se, že pralinky a práce s čokoládou se musí dělat s láskou a trpělivostí - a je to pravda,“ říká Mirka.

K tomu už není co dodat, snad jen přání co nejpoklidnějšího předvánočního času. A když už budete mít všeho dost - tak si prostě dejte čokoládu.

autor: Jana Káninská