Vepřové na divoko po staročesku
Prvomájový recept připravila pro posluchače Apetýtu Zdenka Dufková.
Potřebujeme:
750 g vepřové kýty, 2 – 3 krajíčky tmavého chleba, 1 lžíce octa, 3 bobkové listy, 5 jalovců, špetka drceného kmínu, 1 lžíce plnotučné hořčice, špetka česnekového prášku, 300 ml 10° světlého piva
Do remosky vložíme omytou kýtu, podlijeme trochou piva, osolíme, okořeníme a pečeme.
Mezitím ve zbytku piva namočíme chléb nakrájený na kostky, až se rozmočí a změkne. Upečené maso vyjmeme z remosky, šťávu smícháme s pivem a chlebem, vyjmeme bobkový list, přidáme hořčici a umixujeme.
Je-li omáčka příliš hustá, přidáme trochu piva nebo vody, povaříme a podáváme s masem nakrájeným na plátky. Jako příloha je vhodný bramborový nebo chlupatý knedlík.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.