Plněná pečená jablka

Recept nabídla v Apetýtu Marcela Antošová ve středu 9. října.

Potřebujeme:
1 lžíce loupaných mandlí, 1/3 hrnku sušených meruněk, sušený zázvor dle chuti, 2 lžíce medu, 4 lžíce ovesných vloček, 4 velká jablka, sirup

Postup:
Troubu nahřejeme na 180 stupňů. Mandle, zázvor (dle chuti) a sušené meruňky na nakrájíme na malé kousky. Med a sirup zahříváme - dokud se med nerozehřeje. Do směsi vmícháme ovesné vločky a zahříváme na mírném ohni 2 minuty.

Rendlík odstavíme a do vloček s medem a sirupem vmícháme mandle, meruňky a sušený zázvor. Z jablek vykrojíme jádřince, otvor nahoře mírně zvětšíme a slupku po obvodu musíme několikrát naříznout (aby nepraskala při pečení).

Jablka naplníme směsí a dáme do zapékací misky. Přidáme vodu, aby dosahovala zhruba do třetiny výšky jablek. Pečeme asi 40 minut a podáváme horké.

autor: Marcela Antošová