Vepřové steaky s pečenými jablky

Recept zazněl v Apetýtu s věrou Hotařovou ve čtvrtek 24. října.

Suroviny:
4 steaky z vepřové panenky nebo kýty (2 cm silné), 4 jablka, 3 lžíce javorového sirupu, 4 polévkové lžíce panenského olivového oleje, 120 g vlašských ořechů, sůl

Příprava:
Troubu předehřát na 180°C. Jablka zbavit jadřince a nakrájet na kolečka, vlašské ořechy opražit. Dno velkého pekáče vyložit vrstvou jablek, zakapat javorovým sirupem.

Ve velké pánvi při střední teplotě rozehřát 2 polévkové lžíce oleje. Na něm osmažit maso dokud nezhnědne, na každé straně cca dvě minuty. Osmažené maso položit do pekáče na vrstvu jablek, zakápnout zbylým olejem, vložit do trouby a péct 12 – 14 minut. Maso má být křupavé, jablka měkká.

Na talíř rozložit nejdříve vrstvu jablek, na ně maso, posolit a posypat praženými vlašskými ořechy, zakápnout šťávou z pečení.

Doporučená příloha: rýže, bramborové pyré

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.