Toulavý jazýček: Turecká kuchyně a recept na Jablka s mandlemi a jogurtem

Turecká kuchyně je údajně spolu s čínskou a indickou nejlepší kuchyní světa. Toto tvrzení můžeme však s klidem přiřadit i kuchyni francouzské či italské, záleží na chutích každého gurmána. Faktem zůstává, že pro tureckou kuchyni je typická vyváženost mezi masem, přílohami a velkým množstvím ovocných nebo zeleninových salátů. Její skladba odráží bohatost a úrodnost Turecka z velké části omývaného Středozemním mořem. Hojnost ryb, hovězího a skopového masa spolu s množstvím ovoce a zeleniny v kombinaci s různorodým kořením uchvátí nejeden mlsný jazýček.

V pondělí 8.1.2007 jsme s Toulavým jazýčkem vyrazili až do Turecka. Poslechněte si povídání o turecké kuchyni s receptem na Jablka s mandlemi a jogurtem

Jídla jsou často vařená nebo dušená a pokud se smaží, tak na kvalitním oleji, nejčastěji olivovém. Turkové maso rádi upravují na otevřeném ohni a na grilech.

Logo

Dalo by se říct, že základ turecké kuchyně tvoří pilaf. Připravuje se z rýže nebo bulguru (namletá pšenice). Vzdáleně nám může připomínat rizoto s tím, že ve správném pilafu by se zrnka rýže k sobě neměla lepit. Do pilafu se pak přidává lilek, hrášek, fazole či hrách. Rýže kraluje i mezi přílohami. Připravená na nejrůznější způsoby - s kořením, mandlemi, těstovinami, anebo s kousky masa je například v Istanbulu k dostáná na každém rohu.

Mezi typická jídla turecké kuchyně patří kebab - kořeněné plátky masa opékané na rožni. Maso se odkrajuje postupně z otáčejícího se rožně. K přípravě slouží různé druhy masa - kuřecí, jehněčí, krůtí nebo mleté maso. U nás se s ním setkáme pod řeckým názvem Gyros - specialita v naší zemi velmi rozšířená.
Typické jsou i placičky z mletého masa köfte opečené na roštu. Köfte je možné koupit na ulici do veky nebo do arabského chleba, pokud zvolíte restauraci, zkuste köfte s rýží a rajskou omáčkou. Vzájemné prolínání kuchyní sousedících států dokládá další místní lahůdka - vinné listy plněné masovou nádivkou - oblíbený předkrmy řecké kuchyně.

Tence rolované pečivo ovinuté kolem různorodé náplně - to je typický turecký borek. Borek může být smažený, pečený, osmažený na pánvi nebo vařený. Preferovanými náplněmi jsou sýr, mleté maso, špenát a brambory.

Zapomenout nelze ani na mezes - předkrmy, které pomalu konzumovány povzbuzují chuť k hlavnímu chodu. Za všechny jmenujme smažené baklažány s jogurtem, humus (rozmačkaná cizrna se sezamovou kaší), rybí krokety nebo jehněčí mozečky se spoustou citrónové šťávy.

Charakteristickým zástupcem sladkého je Muhallebi - pudink z mleté rýže, mléka a cukru. Snad každý zná turecký med.

Z nápojů se těší velké oblibě ayran, což je směs jogurtu a vody v poměru 2:1. Někdy se do něj přidává i česnek nebo trochu pepře. Jde o zdravý a nesmírně osvěžující nápoj - hodí se hlavně do horkých letních dnů.
Nedílnou součástí turecké kuchyně je samozřejmě čaj podávaný v malých skleničkách - je velice silný a velice dobrý. Chybět nemůže samozřejmě ani káva. Daleko častěji se ale v Turecku pije právě čaj, který je také součástí nakupovacího rituálu, kdy vám na typickém závěsném tácku přinesou čaj v rovněž typických pohárcích. I zde platí známé pravidlo - ve velkém horku se mají pít horké tekutiny.

Alkoholické nápoje jsou v Turecku k dispozici. Ovšem konzumovat alkohol Turka příliš často neuvidíte, Turecko je stále převážně muslimská země a korán pití alkoholu příliš nedoporučuje.

Jablka s mandlemi a jogurtem /6 porcí/

1/3 šálku mandlových lupínků, 24 hřebíčků, 6 středních jablek, 2/3 šálku krystalového cukru, 1 šálek vody, 1/2 šálku smetanového bílého jogurtu, pár kapek mandlové esence (mandlové aroma)

Mandle rozsypte do mělkého pekáčku z varného skla a opečte je při 180 stupních Celsia po dobu 8 - 10 minut, dokud nezezlátnou (nebo nechejte mandle zhnědnout, pokud je máte takto rádi).
Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Do každého jablka zapíchněte nahoru dokola čtyři hřebíčky.
Ve velké hluboké pánvi (nebo v hrnci) smíchejte vodu s cukrem a přiveďte na prudkém plameni k varu. Vařte za občasného míchání, dokud se cukr nerozpustí. Do směsi postavte jablka, zmírněte plamen na minimum a vařte asi 15 minut, dokud jablka nezměknou. Během vaření jablka několikrát sirupem podlijte.

Smíchejte bílý jogurt s kapkami mandlové esence. Jablka dejte na talíř, do středu nalijte jogurt s mandlovou esencí, posypte mandlovými lupínky, polijte sirupem a podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.


Jablka s mandlemi a jogurtem


SERIÁL "TOULAVÝ JAZÝČEK"

4. června jsme se inspirovali sezónními pochoutkami evropských kuchyní...
Toulavý jazýček 7. května 2007 nabídl jarní recepty pro odlehčení...
Povídání 2. dubna 2007 jsme věnovali evropským velikonočním receptům...
5. března 2007 jsme zavítali do Maroka a uvedli recept na Marocké dušené maso...
5. února 2007 byl cílem gastronomického putování Egypt a recept na Pistáciový kuskus...
8. ledna 2007 jsme nakoukli do kuchyně turecké a uvedli recept na Jablka s mandlemi a jogurtem...
Povídání 18. prosince 2006 jsme věnovali netradičním vánočním receptům Vánoční recepty v netradičním provedení...
4. prosince 2006 jsme se ve zkratce podívali na španělskou kuchyni a upekli Mandlové koláčky...
6. listopadu 2006 jste zavítali do Portugalska a na Madeiru, odkud jsme přivezli recept na polévku Caldo Verde...
2. října 2006 směřovalo putování do Francie, z francouzské kuchyně jsme si vypůjčili recept na sladký Hroznový clafoutis...
4. září 2006 jsme se v seriálu Toulavý jazýček vydali do Řecka a upekli Řecký dýňový slaný koláč...
První setkání posluchače zavedlo do Itálie a poradilo recept na lehký dezert Coppa al mascarpone...

autor: Věra Strnadová