Babiččin škvarkový závin

Recept z Apetýtu s Marcelou Antošovou v pondělí 30. ledna.

Suroviny:
400 g hladké mouky, 250 g škvraků, 50 g cukru, 1 vejce, 1 žloutek, 50 g rozinek, 2 ks hřebíčku, mléko, prášek do pečiva, citrónová kůra, jablka, skořice, strouhanka

Postup:
Škvarky rozemeleme a přidáme do mouky smíchané s polovinou prášku do pečiva. Přídáme vejce rozšlehané se špetkou soli, na prášek roztlučené hřebíčky, zalijeme 2 - 3 lžícemi mléka a vypracujeme tužší těsto. Těsto necháme půl hodinu odpočinout.
Pak vyválíme plát, posypeme strouhankou, naložíme jablka, rozinky a posypeme skořicí. Zavineme, dáme na pomaštěný plech a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme ve vyhřáté troubě 30 - 45 minut.

autor: Marcela Antošová