Beleše od Dáši Bezroukové
Recept od naší posluchačky z Habrovan.
Suroviny:
500 g hladké mouky, 200 až 250 ml vlažného mléka, 40 g kvasnic, 1vejce, 100 g cukru, špetka soli.
Postup:
Uděláme kvásek a přidáme k mouce.
Poté přidáme vejce, sůl a zpracujeme těsto, které necháme vykynout - zakryté přibližně 1 hodinu.
Připravíme si placky, které smažíme na sádle z obou stran. Hotové se sypou mákem s cukrem. Můžeme namazat povidlím nebo marmeládou.
Dříve se dělaly i plněné borůvkami. Beleše se také servírují naslano jako příloha k polévce (fazolové, čočkové).
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.