Bélešky

Recept od Květoslavy Kalužíkové z Hodonína na dobrotu, kterou připravovala už její maminka a babičky. Bélešky se dříve pekly přímo na plotně, dnes je peče paní Kalužíková na těžké pánvi. Připravit lze tyto placky ve sladké i slané variantě, my představujeme tu sladkou.

Budete potřebovat:

500 g hladké mouky
špetka soli
60 g droždí
200 ml mléka
100 g moučkového cukru

sádlo
povidla

Postup:

1. Ve vlažném mléce rozmícháme trochu cukru a rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.

2. Mouku smícháme se solí a spolu s ostatními ingrediencemi vypracujeme v hladké těsto, které necháme vykynout.

3. Z těsta tvoříme menší kuličky, které roztáhneme na placky.

4. Smažíme je nejlépe v litinové pánvi z obou stran.

5. Pokud je připravujeme naslano, pomastíme je sádlem a podáváme třeba k fazolové polévce.

6. Můžeme je ale také potřít povidly nebo rybízovou marmeládou a podávat jako sladké občerstvení.

autor: Zuzana Plíšková