Bramborová roláda plněná uzeným masem

Brambory a uzené maso chutnají výborně dohromady, to jste už určitě zjistili. Recept na roládu od Bernardety Hrdinové z Hodonína je elegantnější verzí klasických plněných bramborových knedlíků. Vypadá krásně a ještě lépe chutná.

Budete potřebovat:

roláda:
250 g brambor
250 g hrubé mouky
½ lžíce krupice
1 vejce
250 g uzeného masa

červené zelí na víně:
300 g červeného želí
½ jablka
½ lžíce cukru
100 ml červeného vína
60 ml vody
bobkový list
skořice
citrónová šťáva
pomerančová kůra
ocet
másla

Postup:

1. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a najemno nastrouháme.

2. Přidáme krupici, sůl, vejce a mouku.

3. Rozválíme a na těsto rozetřeme pomleté maso.

4. Svineme do rolády, dáme na navlhčenou utěrku a pevně svážeme.

5. Vaříme asi 15 minut.

6. Jako přílohu podáváme červené zelí na víně: zelí nakrouháme na jemné proužky a jablko najemno nastrouháme.

7. Cukr necháme zkaramelizovat, přidáme červené víno a zredukujeme.

8. Přilijeme vodu, přidáme zelí, jablko, sůl a bobkový list a skořici.

9. Dusíme doměkka.

10. Před koncem přidáme citrónovou šťávu a pomerančovou kůru.

11. Vyndáme koření a přidáme máslo a podle chuti ocet, cukr a sůl.

autor: Zuzana Plíšková