Bramborová roláda plněná uzeným masem
Brambory a uzené maso chutnají výborně dohromady, to jste už určitě zjistili. Recept na roládu od Bernardety Hrdinové z Hodonína je elegantnější verzí klasických plněných bramborových knedlíků. Vypadá krásně a ještě lépe chutná.
Budete potřebovat:
roláda:
250 g brambor
250 g hrubé mouky
½ lžíce krupice
1 vejce
250 g uzeného masa
červené zelí na víně:
300 g červeného želí
½ jablka
½ lžíce cukru
100 ml červeného vína
60 ml vody
bobkový list
skořice
citrónová šťáva
pomerančová kůra
ocet
másla
Postup:
1. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a najemno nastrouháme.
2. Přidáme krupici, sůl, vejce a mouku.
3. Rozválíme a na těsto rozetřeme pomleté maso.
4. Svineme do rolády, dáme na navlhčenou utěrku a pevně svážeme.
5. Vaříme asi 15 minut.
6. Jako přílohu podáváme červené zelí na víně: zelí nakrouháme na jemné proužky a jablko najemno nastrouháme.
7. Cukr necháme zkaramelizovat, přidáme červené víno a zredukujeme.
8. Přilijeme vodu, přidáme zelí, jablko, sůl a bobkový list a skořici.
9. Dusíme doměkka.
10. Před koncem přidáme citrónovou šťávu a pomerančovou kůru.
11. Vyndáme koření a přidáme máslo a podle chuti ocet, cukr a sůl.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.