Brokolicová roláda
Recept z Apetýtu s Marcelou Antošovou z pondělí 9. dubna
Potřebujeme:
Brokolici 1kus /500gramů/, 4 vejce, sůl, muškátový oříšek, strouhaný sýr, plnotučnou hořčici, pepř, pečící papír
na náplň: máslo 60g, hladkou mouku 25 g, zakysanou smetanu 200g, strouhaný sýr 80g, šunka 200g
Postup:
Brokolici uvaříme ve slané vodě doměkka, necháme dobře okapat a rozmixujeme na hladkou kaši. Tu promícháme se žloutky, se sýrem, muškátovým oříškem, hořčicí a pepřem.
Do směsi zlehka vmícháme sníh z bílků a směs rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Předehřejeme troubu a pečeme na střední teplotě asi 20 minut. Upečený plát překlopíme na utěrku, sloupneme opatrně papír a potřeme sýrovou směsí, kterou jsme si připravili během pečení rolády.
Směs na potření uděláme takto:
Na pánvi rozpustíme máslo, vmícháme mouku a krátce ji osmažíme. Pak nalijeme smetanu a za stálého míchání prohřejeme. Asi po minutě přidáme sýr, zamícháme a odstavíme. Nakonec vmícháme šunku.
Natřený korpus svineme a dáme vychkladit zabalený ve folii nebo v alobalu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.