Česneková omáčka s bramborem

Recept má Zdeňka Fišerová z Tvarožné po mamince a za ty roky, kdy toto jídlo dělává, už ho dělá hodně podle oka a chuti. U nich doma se tato omáčka jí už po tři generace.

Budete potřebovat:

sádlo
polohrubá mouka
česnek
masový, nebo zeleninový vývar
drcená majoránka
brambory
sůl, pepř


POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

Postup:

1. Na sádle opražíme rozdrcený česnek dorůžova.

2. Poté zasypeme polohrubou moukou a rozmícháme, aby vznikla světlá jíška.

3. Jíšku zalijeme vývarem a vaříme do zhoustnutí.

4. Dle potřeby přisolíme. Do hotové omáčky nakrájíme, nebo přes sítko na bramborový salát protlačíme oloupané brambory uvařené ve slupce.

5. Vše promícháme a nakonec přidáme drcenou majoránku.

6. Podáváme s uvařeným, nebo uzeným kolenem, místo masa můžeme přidat vejce uvařená natvrdo.

autor: Zuzana Plíšková