Dýňové karbanátky

Další z dýňových receptů od Marcely Antošové, který zazněl v Apetýtu v pondělí 5. listopadu.

Potřebujeme:
1 cibuli, 4 lžíce oleje, 125 g ovesné krupice, 200 ml studené vody, 1 kus dýně (asi 260 g), ½ svazku petrželové natě, 2 vejce, sůl, bílý pepř, strouhaný muškátový oříšek

Postup:
Cibuli jemně nasekáme a na lžíci oleje na mírném ohni smažíme, až zesklovatí. Za občasného míchání krátce osmažíme také ovesnou krupici. Přilijeme vodu, uvedeme do varu a mírným varem asi 10 minut pod pokličkou vaříme. Kaši necháme asi 1 hodinu chladnout, kaše přitom nabobtná.

Dýni oloupeme, vydlabeme semena a jemně nastrouháme. Petrželovou nať opereme, osušíme a nadrobno nasekáme. Obojí smícháme s vejci, solí, velkou špetkou pepře a muškátového oříšku a vmícháme do kaše.

Na pánvi rozpálíme olej. Lžící vytvarujeme z těsta 12 karbanátků a na středním až mírném ohni je asi 10 minut smažíme, až se odlepí od pánve. Obrátíme je a smažíme dalších 6 - 8 minut.

autor: Marcela Antošová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.