Grilovaný ananas se smetanovou zálivkou
Recept z Apetýtu s Danou Lipovskou 14. července.
Suroviny:
1 ananas, 5-6 lžic bílého rumu, 1 limeta, 1/2 hrnečku třtinového cukru, 1 zakysaná smetana, 1 lžička skořice, ovoce a máta na ozdobu
Postup:Ananas oloupeme, nakrájíme na plátky silné 1 cm a kulatým vykrajovátkem vykrojíme tuhé středy. V širší misce smícháme bílý rum se šťávou z limetky a do této směsi naložíme kolečka ananasu. Necháme odležet v chladu, nejlépe do druhého dne. Druhý den kolečka lehce obalíme v hnědém třtinovém cukru a grilujeme asi 5 minut z každé strany na rozpáleném grilu (nejlépe na grilovacím tácku). Zakysanou smetanu smícháme s rumem ochuceným limetkovou šťávou, který zbyl z marinování ananasu, přidáme 1-2 lžíce třtinového cukru a lžičku skořice. Vše dobře promícháme a vzniklou omáčku přidáme ke kolečkům grilovaného ananasu. Dozdobíme libovolným ovocem a lístkem máty.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.