Jablečné lívance s omáčkou z lesního ovoce

Jablečná sezóna je tady! A to nemusí znamenat jen štrúdl nebo kompot. Monika Nechvátalová z Hodonína přidává strouhaná jablka přímo do těsta těchto delikátních lívanců. Vyzkoušejte je také.

Budete potřebovat:

lívance:
500 g jablek
500 ml mléka
100 g cukru
300 g hrubé mouky
3 vejce
lžička prášku do pečiva
skořice

omáčka:
500 g malin
500 g jahod
100 g cukru krystal
šťáva z 1 citronu

Postup:

1. Do mísy dáme mouku, nastrouhaná jablka, vejce, mléko a prášek do pečiva.

2. Rozmícháme a z těsta smažíme lívance.

3. Sypeme cukrem se skořicí.

4. Na omáčku rozmačkáme nebo rozmixujeme ovoce s cukrem a citrónovou šťávou a pomocí lžíce propasírujeme přes síto do misky.

5. Řádně vychladíme a podáváme k lívancům.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.