Jablečné lívance s omáčkou z lesního ovoce
Jablečná sezóna je tady! A to nemusí znamenat jen štrúdl nebo kompot. Monika Nechvátalová z Hodonína přidává strouhaná jablka přímo do těsta těchto delikátních lívanců. Vyzkoušejte je také.
Budete potřebovat:
lívance:
500 g jablek
500 ml mléka
100 g cukru
300 g hrubé mouky
3 vejce
lžička prášku do pečiva
skořice
omáčka:
500 g malin
500 g jahod
100 g cukru krystal
šťáva z 1 citronu
Postup:
1. Do mísy dáme mouku, nastrouhaná jablka, vejce, mléko a prášek do pečiva.
2. Rozmícháme a z těsta smažíme lívance.
3. Sypeme cukrem se skořicí.
4. Na omáčku rozmačkáme nebo rozmixujeme ovoce s cukrem a citrónovou šťávou a pomocí lžíce propasírujeme přes síto do misky.
5. Řádně vychladíme a podáváme k lívancům.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.