Kapustové karbanátky
Ať už si maso nedopřáváte vůbec nebo si od něj zkrátka chcete jen na chvilku odpočinout, jsou tu pro vás páteční apetýtové recepty. Dnes je naší hlavní ingrediencí kapusta. Obsahuje velké množství vlákniny, která příznivě působí na naše trávení. V kuchyni ji pak můžeme vařit, dusit, smažit, zapékat nebo ji připravit zadělávanou. My si z ní dnes v Apetýtu připravíme karbanátky.
Budete potřebovat:
- 300 g hlávkové kapusty
- 100 g bílého tofu
- 80 g jemných ovesných vloček
- 1 střední cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce
- 2 lžičky slunečnicového oleje
- 1 lžičku drceného kmínu
- 1 lžičku sušené majoránky
- 1 lžičku soli
- pepř
Postup:
- Kapustové listy nejprve vaříme asi 10 minut. Poté je scedíme.
- Po zchladnutí vymačkáme z kapusty vodu.
- Následně ji nakrájíme najemno, stejně jako cibuli a česnek.
- Tofu rozdrobíme na kousky.
- V míse pak tyto ingredience smícháme s vejcem a vločkami.
- Směs také ochutíme, a to solí, pepřem, kmínem a majoránkou.
- Poté vše promícháme a vytvoříme karbanátky, které pak orestujeme z obou stran na pánvi.
- Podáváme s čerstvými bramborami nebo bramborovou kaší.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.