Kopřivové nudle

Recept z Apetýtu s Blankou Kovandovou ze čvrtka 29. března.

Suroviny:
Tři šálky hrubé mouky, plný šálek spařených, okapaných a nasekaných kopřiv, sůl, dva stroužky česneku a váš oblíbený panenský olej (slunečnicový)

Postup:
Mouku nasypeme na vál, doprostřed dáme kopřivy a rukama začneme zpracovávat těsto. Když je směs prašná, přidáváme po troškách vody ze spařených kopřiv. Těsto by mělo být co nejtužší.
Poté těsto na ručním strojku překouzlíme do nudlí, tlustých asi dva nebo tři milimetry a široké necelý centimetr (udělejte to podle sebe). Pokud nemáte strojek tak přijde na řadu vál a váleček, jako za starých časů…

Hned za čerstva nudle vhoďte do vařící osolené vody. Po chvíli vystoupají na hladinu. Dejte jim asi ještě minutu a jsou hotovy. Vařit opravdu je pár minut.
Kopřivové nudle se používají jako ostatní těstoviny, tedy jako zavářka, jako příloha nebo jako hlavní část jídla. Dají se i usušit a skladovat, ale rozhodně je lepší jíst je čerstvé.

Nejjednodušší způsob konzumace je ještě horké nudle pokapat oblíbeným olejem a rozmíchat v nich 1-2 utřené stroužky česneku, pepř, sůl, případně trocha kvalitního strouhaného sýra.

Druhý tip Blanky Kovandové na kopřivovou pochoutku:

Kopřivová polévka se sýrem

Potřebujeme:
500 g nasekaných kopřiv, 1 litr vývaru nebo vody, půl litru mléka, 3 tavené sýry neochucené, žloutek, sůl, podle chuti pepř, kari, 2 rohlíky nebo housky

Vývar, mléko a kopřivy přivedeme k varu. Nakrájený sýr necháme za stálého míchání rozpustit. Polévku dochutíme a chvíli povaříme. Nakonec vmícháme žloutek. Podáváme s osmaženými nebo opraženými kostičkami rohlíku nebo housky.

autor: Blanka Kovandová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.