Králičí hřbet v tyrolské slanině
Druhá část pokrmu, se kterým žákyně 3.ročníku Iveta Caputová vyhrála Gastro Cup Tescoma. Podávají se k němu trhance se slaninou a šalotkou. Možná vás překvapí, že se hřbet peče tak krátce, ale vězte, že nejde o chybu, nýbrž postup, který následuje moderní gastronomický trend. Maso tak není vysušené, ale jemné a šťavnaté.
Budete potřebovat:
480 g vykostěné králičí kýty
140 g vykostěného králičího hřbetu
tyrolská slanina
40 g pistácií
200 ml smetany
100 ml chardonnay
1 žloutek
petrželová nať
šalotka
sůl, pepř
Celý týden vaříme s šikovnými žákyněmi, žáky a vyučujícími ze Střední školy gastronomie a obchodu ve Zlíně. V Apetýtu se s námi dělí o nápadité recepty na jídla, kterými si získali uznání porot na nejrůznějších soutěžích i pochvaly blízkých.
Postup:
1. Kýtu nakrájíme na nudličky.
2. Připravíme si fáš: do ní přidáme část nudliček, opražené pistácie, žloutek, petrželovou nať, část smetany, sůl a pepř.
3. Vše najemno rozmixujeme.
4. Fáš rozetřeme na potravinářskou fólii, poklademe plátky tyrolské slaniny a očištěný králičí hřbet.
5. Zabalíme a pečeme při 130 stupních asi 13 minut.
6. Mezitím na másle orestujeme nasekanou šalotku, přidáme králičí nudličky, osolíme, opepříme a zastříkneme bílým vínem.
7. Dusíme doměkka a zjemníme zbylou smetanou.
8. Na talíři servírujeme hřbet nakrájený na kolečka doplněný králičím ragú a trhanci.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka