Kuře – mrkvička

Recept od naší posluchačky Mileny Štěpánkové z Brna není nijak složitý a za hodinu je na stole. A hlavně s minimem špinavého nádobí.

Budete potřebovat:

500 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků
1 větší cibule
1 větší mrkev
130 g tuku (máslo, nebo olej)
1 lžíce krystalového cukru
1 vrchovatá lžíce hořčice
1 kostka bujónu
400 ml vody
1 kelímek zakysané smetany
1 lžička škrobové moučky

/nepoužíváme žádné koření, ani sůl/

Postup:

1. Ve vodě rozvaříme bujón a dáme stranou.

2. Budeme potřebovat pekáček s poklicí, který můžeme kromě plotny použít i v troubě.

3. Na tuku necháme zesklovatět cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a necháme zavadnout.

4. Přidáme cukr a nakonec hořčici.

5. Do základu přidáme na kostky nakrájené maso.

6. Mícháme, dokud se maso nezatáhne.

7. Zalijeme bujónem, dobře promícháme a přikryté dáme do vyhřáté trouby.

8. Pečeme na 170 stupňů asi 35 minut.

9. Odkryjeme a ještě 10 minut dopékáme.

10. Už v průběhu pečení začneme vařit rýži.

11. V zakysané smetaně rozmícháme škrobovou moučku.

12. Otevřeme troubu, vmícháme zakysanou smetanu a necháme dojít v otevřené troubě.

13. Podáváme s uvařenou rýží.

autor: Zuzana Plíšková