Kuře – mrkvička
Recept od naší posluchačky Mileny Štěpánkové z Brna není nijak složitý a za hodinu je na stole. A hlavně s minimem špinavého nádobí.
Budete potřebovat:
500 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků
1 větší cibule
1 větší mrkev
130 g tuku (máslo, nebo olej)
1 lžíce krystalového cukru
1 vrchovatá lžíce hořčice
1 kostka bujónu
400 ml vody
1 kelímek zakysané smetany
1 lžička škrobové moučky
/nepoužíváme žádné koření, ani sůl/
Postup:
1. Ve vodě rozvaříme bujón a dáme stranou.
2. Budeme potřebovat pekáček s poklicí, který můžeme kromě plotny použít i v troubě.
3. Na tuku necháme zesklovatět cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a necháme zavadnout.
4. Přidáme cukr a nakonec hořčici.
5. Do základu přidáme na kostky nakrájené maso.
6. Mícháme, dokud se maso nezatáhne.
7. Zalijeme bujónem, dobře promícháme a přikryté dáme do vyhřáté trouby.
8. Pečeme na 170 stupňů asi 35 minut.
9. Odkryjeme a ještě 10 minut dopékáme.
10. Už v průběhu pečení začneme vařit rýži.
11. V zakysané smetaně rozmícháme škrobovou moučku.
12. Otevřeme troubu, vmícháme zakysanou smetanu a necháme dojít v otevřené troubě.
13. Podáváme s uvařenou rýží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.