Lámané buchty z Moravského Žižkova
Pečení není žádná věda. Udělejte radost sobě i svým blízkým, zkuste tento jednoduchý recept od naší posluchačky Anny Maděričové.
Budete potřebovat:
20 brambor (uvařte den předem)
1 vajíčko
polovina kostky droždí
5 lžic mléka
půlka lžičky soli
500 g hladké mouky
sádlo
pomletý mák
mletý cukr
250 g hrubé krupice
A můžeme začít:
1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí.
2. Předem uvařené brambory nastrouháme a uděláme si v nich dolíček, do kterého dáme vajíčko, půl lžičky soli a mléko s droždím.
3. Smícháme pomocí příborového nože a pomalu přidáváme mouku. Až je těsto hustší, vypracujeme ho rukama - nemělo by se lepit.
4. Uděláme si z těsta válec a rozdělíme si ho na 6 stejných dílků.
5. Vezmeme jeden díl a vyválíme z něj placku asi 0,5 cm silnou. Pomastíme ji roztopeným sádlem a prosypeme krupicí. Smotáme do válečku a dáme ho bokem.
6. Vezmeme další díl a uděláme to samé - stejný postup jako v 5. bodě.
7. Do druhé placky vždy zabalíme tu první, dáme na plech a pomastíme sádlem. To samé uděláme i se zbývajícími díly.
8. Dáme péct na 30 minut na 220 stupňů.
9. Po upečení buchtu hned rozkrájíme přibližně na 10cm dílky a ty ještě rozkrojíme napříč na dvě části.
10. Na závěr položíme na plech, pokapeme sádlem a hodně posypeme mákem smíchaným s cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.