Lhotské báleše od Hany Páčové
Recept od naší posluchačky z Ostrožské Lhoty.
Suroviny:
500 ml mléka, 600 g hladké mouky, 1 vejce, 2 lžíce cukru, 1/2 kostky droždí, špetka soli.
Postup:
Z cukru, kvasnic a mléka uděláme kvásek, který necháme vzejít pod utěrkou.
Poté dáme do mísy 1 vejce, zbytek mouky, mléko, přidáme kvásek a zpracujeme těsto.
Pomoučíme vál a lžící děláme bochánky, které necháme potom vykynout na obě strany a doprostřed uděláme důlek.
Pečeme dorůžova po obou stranách bez tuku na teflonové pánvi nebo na plotýnce. Horké potřeme sádlem a pomažeme povidlím, mákem nebo tvarohen s cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.