Masové kuličky se smetanovou omáčkou
Pokud patříte k fanouškům švédských masových kuliček, určitě recept Zuzky Plíškové vyzkoušejte. Jsou totiž mnohem lepší než ty, které koupíte v nejmenovaném řetězci s nábytkem.
Budete potřebovat:
500 g mletého hovězího masa
zhruba 2 hrsti strouhanky
1 vejce
nasekaná petrželka
1/2 nadrobno nasekané cibule
špetka skořice
oregano
majoránka
prolisovaný stroužek česneku
sůl, pepř
kousek másla
3 lžíce hladké mouky
500 ml hovězího vývaru
250 ml smetany ke šlehání
lžička hořčice
worcesterová omáčka
Postup:
1. Maso smícháme s petrželkou, cibulí, strouhankou a vejcem a dochutíme česnekem, solí, pepřem a zbytkem koření.
2. Tvoříme kuličky, které opékáme dohněda na oleji.
3. Maso dáme stranou a ve výpeku rozpustíme trochu másla, přidáme 2-3 lžíce mouky a umícháme zlatavou jíšku.
4. Do ní pomalu za stálého mícháme přiléváme vývar a smetanu.
5. Povaříme do zhoustnutí a dochutíme worcesterovou omáčkou, hořčicí a solí a pepřem.
6. Promícháme s kuličkami a podáváme s bramborem, nebo rýží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.