Pampeliškový med s pomerančem
Tenhle med vyrobíte úplně a zcela bez použití medu včelího. Pomeranč mu navíc dodá výbornou chuť i vůni. Vyzkoušejte recept z našeho archivu.
Budete potřebovat:
450 květů pampelišky
1 l vody
2 pomeranče
1,5 kg cukru krupice
1/2 lžičky kyseliny citrónové
Postup:
1. Květy z pampelišek propláchneme vodou, abychom je zbavili malých černých broučků, a necháme pořádně okapat.
2. Okapané květy dáme do hrnce a zalijeme vodou.
3. Pomeranče důkladně odrhneme a nakrájíme na kolečka.
4. Přidáme k pampeliškovým květům i s kyselinou citrónovou.
5. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut.
6. Pak necháme 24 hodin luhovat.
7. Druhý den přecedíme přes plátýnko a vymačkáme.
8. Přidáme cukr a za občasného míchání vaříme asi hodinu a půl do zhoustnutí (dáváme pozor, aby se směs nepřipálila).
9. Pampeliškový med necháme trochu vychladnout.
10. Potom jím plníme menší nahřáté sklenice.
11. Nesterilujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka